Partner

Kommer fysiska pengar försvinna helt i framtiden?

Publicerad 11/15/2021
Annons

Vi kan se många förändringar på den ekonomiska marknaden just nu. Flera länder har börjat experimenterat med digitala valutor, där även Sverige valt att arbeta med sin helt egna digitala tillgång vid namn eKrona. Vi kan se att vi använder mynt och sedlar mycket mindre idag än för några år sedan. Vi kan samtidigt se enorma framsteg inom teknologi inom digitala pengar och onlinebetalningar. Sverige är ett av de länder där vi kan se att digitala överföringar ökar väldigt snabbt, där nästintill alla invånare i landet äger ett betalkort som vi snabbt blippar för att betala. För några år sedan såg det inte likadant ut.

Riksbanken förklarar på deras hemsida att projektet för en eKrona börjades 2017, då de började analysera behovet av en digital tillgång. Denna form av betalning skulle i så fall erbjuda allmänheten en fortsatt tillgång till centraliserade pengar, som ges från Riksbanken, men istället för fysiska pengar så är det i en digital form.

Att kryptovalutor är populärt idag är alltså ingen nyhet och idag finns det många smarta system att ta del av när man vill köpa och sälja kryptovalutor. Ta en titt på Bitcoin Code svenska om du är intresserad av att investera i Bitcoins eller andra kryptovalutor.

Om vi tittar på Sverige idag, ser vi att nästan alla betalningar redan sker via digitala betalningar. Nästan alla invånare har ett betalkort och tekniska förbättringar har gjort så vi kan betala både smidigare, säkrare och snabbare. Det går att betala med kort i nästintill alla affärer som finns i Sverige (förutom kanske någon godiskiosk i norrland) och idag behöver vi inte ens fylla i någon kod för att betala. Även om bankomater och fysiska pengar fortfarande finns, är det inte alls lika många som faktiskt betalar med kontanter.

Att digitala valutor som eKrona skapas är således nästan bara naturligt – vi har egentligen redan använt systemet sedan internet skapades och kontanter blev mindre vanligt. Denna resa framåt lär fortsätta. Det enda som saknas är ett användbart system som allmänheten kan använda, ett system som Riksbanken och många andra centraliserade banker börjar forska i mer och mer.

I framtiden lär det se nästan likadant ut som det gör idag – du betalar med ditt kort, från ditt egna saldo. eKronan lär dessutom ligga på samma värde som den fysiska svenska kronan och kommer med stor förmodan inte ha någon annat värde än vad SEK redan ligger på. Det betyder att allmänheten förmodligen inte kommer se någon drastisk förändring när det gäller hur man betalar, oavsett om det är i en fysisk butik eller om man shoppar online. Just nu går det inte att svara på hur vår globala ekonomi kommer se ut i framtiden, men det är många som förutspår att kryptovalutor bara kommer öka och öka i värde ju mer åren går. Tittar vi dessutom tillbaka några år, kan vi se att Bitcoin värde och andra kryptovalutor har ökat med enorma procent. Det återstår att se om tåget fortsätter uppåt eller inte.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
578Ryska civila evakueras undan ukrainska attacker i Belgorod
Annons