Borlänge

T.v. Kenneth Persson (S). T.h. Migranter i Borlänge. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Kommun spräcker redan hög socialbidragsbudget med 11 miljoner: ”Får se om det räcker”

Publicerad 1/30/2020
Annons

I Dalarna hade en kommun budgeterat för 95 miljoner kronor i kostnader för försörjningsstöd för fjolåret. Men det räckte inte. Den slutliga siffran landade på 106 miljoner kronor och budgeten ser ut att övertrasseras med minst lika mycket – kanske mer – i år. 

Det är tunga siffror som presenteras från socialnämnden i Borlänge kommun efter att ha nått rekordnivåer i utbetalningar av försörjningsstöd, rapporterar Dalarnas Tidningar.

LÄS ÄVEN: Statliga hemsidan sweden.se marknadsför Sverige som bidragsland

Enligt kommunen finns det flera orsaker till att kommunens budget för socialbidrag på 95 miljoner kronor sprack och istället slutade på hela 106 miljoner kronor. man ser inga tecken på att utbetalningarna ska minska under det kommande året och budgeterar därför 106 miljoner kronor för året samtidigt som man öppnar för att det kan bli ännu mer.

– Vi får se om det räcker, säger socialdemokraten Kenneth Persson som är ordförande i socialnämnden.

S-topp: ”Har inte rätt kompetens”

Persson slår även ett slag för att ytterligare en orsak till rekordnivån beror på rikspolitiken där han menar att Arbetsförmedlingens möjligheter har försämrats. Men till sist erkänner S-toppen även att de har ”en utmaning” i kommunen med att många invånare inte har rätt kompetens.

– Sedan har vi en utmaning att många inte har rätt kompetens för de jobb som finns lediga, säger Persson.

Borlänge har under ett flertal år tagit emot stora antal migranter från länder där utbildningsnivån generellt är låg, något som man tidigare beskrivit som ”en oerhörd ansträngning” och ”ekonomisk utmaning” för kommunen.

LÄS ÄVEN: Filipstad försörjer 9 av 10 vuxna utomeuropeiska migranter

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons