stenungsund

Köpcenter vid Stenungsunds torg. Foto: Harri Blomberg.

Inrikes

Kommun förbjöd vattenförbrukning under flera timmar – tusentals drabbade

Publicerad 10/2/2019
Annons

Under tisdagsmorgonen förbjöd Stenungsunds kommun sina invånare att använda vatten då vattenverket drabbats av ”en teknisk störning”. Även efter att felet åtgärdats uppmanade kommunen till sparsamhet under det kommande dygnet.

Uppemot 15 000 personer påverkades av avbrottet. Vid kl 10.30 hade problemet åtgärdats.

”Vattenproduktionen i Stenungsund fungerar igen och den existerande vattenreserven i kommunens vattentorn har räckt till för att täcka avbrottet”, skriver Henrik Svensson på Vattenfalls pressavdelning i ett mail till SVT Nyheter.

Exakt vad som den tekniska störningen bestått av har kommunen ännu inte informerat om.

– Det är ett tekniskt fel helt enkelt. Exakt vad det beror på kan jag inte svara på, jag har inte den kompetensen, sa Daniel Jerling, samhällsbyggnadschef på Stenungsunds kommun vid 10-tiden på tisdagen.

Vattenförbudet omfattade både privatpersoner och företag. Under morgonen ska man ha haft ett krismöte för att lösa situationen.

Den lilla mängd vatten som fanns kvar i systemet uppmanades skolor, förskolor och äldreboenden att använda sparsamt vid behov.

Efter att vattenförsörjningen fungerade som vanligt igen uppmanade man ändå till sparsamhet under det kommande dygnet då vattentornet håller på att fyllas upp.

Vid halv nio på tisdagskvällen saknade några fastigheter fortfarande vatten. Enligt informationen som då gick ut skulle detta vara åtgärdat tidigast vid midnatt.

Vattenbrist på grund av ökad befolkningsmängd
Utöver elbrist varnades det i somras även för vattenbrist i Stockholm.

LÄS MER: Vattenbrist hotar i Stockholm – allmänheten uppmanas skära ned

– Vattenförbrukningen har varit konstant i 50 år. Den senaste ökningen har kommit under en femårsperiod, som för oss är en kort period eftersom det tar lång tid att bygga vattenverkets kapacitet. Nu inser vi att förbrukningen kommer stiga, och vi behöver vara tydliga med det, sa Johanna Lindgren, vd på kommunalförbundet Norrvatten.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
518Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons