feature växjö 43

Moskén/Rickard Karlsson (L) Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Kommun godkände jättemoské: ”Utländsk finansiering välkommet”

Publicerad 3/31/2021
Annons

Samnytt har tidigare uppmärksammat hur Växjö ska islamiseras med en ny jättemoské. Församlingen hävdar att den nuvarande moskén med tillhörande böneutrop inte räcker till. För att möjliggöra bygget har man äskat pengar hos Gulfstaterna och nu har kommunens styrande politiker godkänt planerna. Liberalerna kommenterar att det är ”inga konstigheter”.

Det är stiftelsen Växjö muslimer som under flera års tid har planerat att bygga en ny moské i staden. Stiftelsen med imam Ismail Abu Helal i spetsen bad kommunen att få bygga en ny moské på Försommarvägen med 26 meter hög minaret och tillhörande förskola.

LÄS ÄVEN: Växjö ska bygga ny jättemoské – har bett Saudiarabien om pengar

Det framgår nu att kommunen ger grönt ljus åt önskemålen med en yta på drygt tusen kvadratmeter, en moskébyggnad med en höjd på 18 meter och en hela 26 meter hög minaret för böneutrop på arabiska i staden, rapporterar lokaltidningen VXO News.

Växjö moské

Kommunen välkomnar utländska pengar

På moskéns hemsida går det att läsa att kommunen har utfärdat ett dokument där man även ”välkomnar” att moskén finansieras från utlandet. Det är oklart huruvida styrande politiker i Växjö har någon aning om var dessa pengarna kommer ifrån och vilka krav som ställs från finansiärerna på moskéns verksamhet.

På moskéns hemsida går det att läsa att kostnaden för beräknas landa på sex miljoner dollar. Samnytt har tidigare rapporterat att imamen öppnat upp för att gulfstater ska finansiera moskén. Enligt denne vill regeringar i länder som Saudiarabien och Qatar göra ”en god gärning”.

LÄS ÄVEN: Imam i Växjö försvarar gulfstaters finansiering av ny jättemoské: ”De vill göra göra en god gärning”

Liberalerna: ”Inga konstigheter”

Rickard Karlsson (L) är ordförande i byggnadsnämnden och han menar att det är ”inga konsigheter” med det arabiska jättebygget.

– Det här följer detaljplanen helt och hållet så det är inga konstigheter. Det är en allmän samlingslokal som det heter. Det är likadant för den här föreningen som för alla andra som vill ha samlingslokal, säger Karlsson till Smålandsposten.

Enbart en ledamot yrkade på avslag, tidigare Sverigedemokraten Gustav Pettersson som numera representerar Alternativ för Sverige (AfS).

Imamen: ”Svenskar tycker böneutrop är trevligt

I den nuvarande moskén har församlingen böneutrop. År 2018 medverkade imamen i en intervju med TV4 Nyheterna i vilken han kommenterade böneutropen i Växjö med att ”alla svenskar tycker det är trevligt”.

– Det skadar väl ingen. Det är en kul grej. Alla svenskar när de är utomlands tycker det är trevligt när de hör böneutrop, sade imamen.

LÄS ÄVEN: Växjö moské söker nytt tillstånd för böneutrop: ”Folk tycker det är trevligt att lyssna på”

Nedan följer ett videoklipp där böneutropet ekar i ett av Växjös bostadsområden.

Imamen: Sverige är väldigt bördigt land för islam

Vidare bedömde imamen år 2010 potentialen för islam att få fäste i Sverige och bland svenskar som hög.

– Sverige är ju faktiskt väldigt bördigt land för islam. Det skiljer sig väldigt mycket från länder i Europa. Folk är väldigt spontana och goda inombords och de kan ta till sig islam och islamska vanor, Insha’Allah, sade Abu Helal.

LÄS ÄVEN: Forskare: ”Inget västerländskt samhälle har lyckats integrera muslimer”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons