I Härjedalen har arbetet med att hbtqi-certifiera kommunens bibliotek inletts. En av åtgärderna man pekar ut som viktigast är att göra regnbågsflaggan mer synlig i verksamheten.

Utbildningen ges i regionens regi och består bland annat av två träffar och framtagandet av en handlingsplan. Syftet sägs vara att personalen ska bli mer uppmärksamma på utanförskap kopplat till sexuell identitet och förmedla det till besökarna.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Invandrargäng förnedrar HBTQ-aktivist – ”Rätt åt trans-bög-rasist-fittan”

Under utbildningen har man fått stifta bekantskap med fyra fiktiva personer som inte tillhör samhällsnormen avseende sexualitet och könsidentifiering.

– Utifrån det har vi fått besvara frågor. Om den här personen kommer till vår arbetsplats, är det självklart vilken toalett man ska gå till och sådana frågor. Vi har fått tänka väldigt mycket faktiskt, säger Jessica Strand, enhetschef på kulturenheten, till statstelevisionen.

Mer synlig regnbågsflagga

Redan nu har man identifierat vilka åtgärder som är mest akuta.

– Vi kommer redan nu se till att regnbågsflaggan blir mer synlig i våra bibliotek. Flaggan står ju för mänskliga rättigheter, alla människors lika värde och det grundar sig ju i hela bibliotekets grunduppdrag, säger Jessica Strand.

Enligt Strand är ytterligare en förhoppning att det ska vara lika självklart vid exempelvis sagostunder att läsa en bok om ett par med samma kön som att läsa en bok om ett heterosexuellt kärleksförhållande.

Hbtqi och mångfald

På Härjedalens kommuns hemsida står att alla som jobbar på kommunens bibliotek ska genomgå en utbildning för att diplomera biblioteken i hbtqi och mångfald.

– Biblioteken är unika mötesplatser där vill erbjuda en miljö där alla känner sig välkomna, inkluderade och bekräftade. För att ge ett bra bemötande behöver vi ha kunskap om människors olika levnadsvillkor så att vi kan vara öppna och lyhörda inför alla vi möter, säger Jessica Strand.

Att göra regnbågsflaggan mer synlig är ett uttalat syfte.

– Regnbågsflaggan symboliserar mänskliga rättigheter, allas lika värde och demokrati; därför är det självklart att vi inkluderar flaggan i vår verksamhet.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan firar Pride med hbtq-teologi och dragqueens