Huddinge kommuns beslut att återinföra p-avgifter i två villaområden har stött på patrull i en privatperson som menar att det rör sig om en otillåten smyghöjning av skatten.

Beslutet att återinföra återinföra parkeringsförbud och p-avgifter i Stuvsta och Snättringe motiverar kommunen med att gatorna påstås korkas igen av bilister som pendlar och använder gatorna som infartsparkering.

50-tal gator

Villagatorna i fråga står för det mesta tomma men ska nu alltså beläggas med p-avgifter. Samtidigt är det enligt kommunens tjänstemän bara några få gator där det någonsin kan påstås vara trångt. Detta gör att många ser p-avgifterna som en form av otillåten smygbeskattning. Enligt kommunens underlag rekommenderas p-avgifter på 2-3 gator, men det är på ett 50-tal gator man sedan infört avgifterna på.

LÄS ÄVEN: Jan fick Stockholms stad att häva parkeringsavgifter: ”Ska inte användas till skatteintäkter”

Återinförandet är olagligt menar Stuvstabon Simon Westberg som överklagar kommunens beslut. Som exempel nämner han då han vintertid måste använda bilen för att lämna sina barn på förskola och efter regeländringen tvingas betala över 1 000 kronor mer per månad.

Vill låta länsstyrelsen avgöra

Att kommunen skulle vara ute efter att öka sina intäkter avfärdar Nicholas Nikander (L) som står bakom beslutet. Enligt honom ska pengarna som kommer in finansiera parkeringsövervakningen. Ett argument Simon Westberg inte går med på och vill låta länsstyrelsen avgöra ifall det är lagligt eller inte för kommuner att godtyckligt införa p-avgifter på tomma gator.