botkyrka-skola

Foto t h: Holger.Ellgaard, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Kommun inför språktest för förskolepersonal

Publicerad 9/25/2021
Annons

I Botkyrka kommun, där över 60 procent av invånarna har utländsk bakgrund, kommer alla som söker jobb inom förskolan att få genomföra ett språktest i svenska. Klarar man inte detta blir det heller inget jobb.

Sedan i augusti måste individer som söker nytt jobb eller förlänger vikariat inom förskolan i Botkyrka genomgå ett språktest för att få anställning. Samtidigt har man inventerat språkkompetensen hos nuvarande personal och de som bedöms ha en för låg sådan får gå en kurs i svenska.

LÄS ÄVEN: Språktester införs inom Göteborgs äldreomsorg

– Vi såg att skolresultaten påverkades negativt i de områden där man har sämre förutsättningar för språkutveckling i förskolan. Då det kunde kopplas till att det fanns stora språkliga brister bland personalen i förskolan började vi fundera på vad vi kunde göra åt saken, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), ordförande i Botkyrkas utbildningsnämnd, till DN.

LÄS ÄVEN: Förslag var ’främlingsfientligt’ – nu del av regeringens politik

Enligt Ksiazkiewicz handlar det främst om barnens rätt till en jämlik och likvärdig utbildning.

– För det första handlar det om barnens framtid, för det andra kan vi som kommun inte fortsätta fylla på med personal som inte behärskar svenska – det är inte det vår verksamhet går ut på.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
615Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons