Kommun kastar ut sjuk rullstolsburen 82-åring från boende – ensamkommande fick bo på hotell
T.v. Hotellet. T.h. Nils-Erik Tengberg Foto: Faksimil Facebook

En 82-årig man i Skåne kastas ut från ett korttidsboende trots att hans skada i benet inte har läkt och att han lider av både lung- och ögoninflammation. Familjen har utan framgång vädjat till kommunen som man menar inte fattat beslutet utifrån den äldres vårdbehov utan för att skära kostnader. Samhällsnytt kan visa hur kommunen dras med sparkrav efter att ha lagt miljoner på uppehälle för migranter.

Det är Ölyckes korttidsboende i Eslövs kommun som efter 22 dagar har beslutat att skicka hem Nils-Erik Tengberg. I våras föll Nils-Erik och bröt lårbenshalsen vilket opererades men sedan har orsakat komplikationer och nytt ingrepp. Nu är han beroende av rullstol för att förflytta sig eftersom han inte kan använda benet. 
 
LÄS ÄVEN: Kommun har inte råd med hemtjänst – men välkomnar fler migranter
 
Vid en tidigare operation har Nils-Erik fått stanna hos korttidsboendet i sex veckor för att läka. Men den här gången gör boendet plötsligt en annan bedömning och menar att Nils-Erik kan klara sig själv med stöttning från hemtjänsten.
 
Nils-Eriks son Per Tengberg vittnar om hur kommunen redan kört hem hans far för att testa hur han kan klara att gå i hemmet med en gåställning. De gjorde då bedömningen att Nils-Erik klarar sig själv trots att han inte ens kan stödja på det brutna benet.

Sonen: ”Billigare att ha honom hemma”

Sonen är övertygad att det plötsliga beslutet handlar om kommunens prioriteringar att spara pengar. Vidare berättar Per att hemtjänsten kan dröja en timme innan de svarar på larmanrop vilket inte hjälper en 82-åring som inte kan resa sig på egen hand.
 
– Naturligtvis är det lite billigare för dem att ha honom hemma. Men han är 82 år gammal och har aldrig gjort något annat i sitt liv än att jobba. Det är hemskt att höra honom ringa och gråta när han berättar att de ska skicka hem honom innan han är läkt, berättar Per för Skånska Dagbladet.

Kommunen: Förändrar inget med lunginflammation

Sonen har flera gånger vädjat till kommunen om att hans far ska få stanna på boendet till den första december. Det är en den dag som Nils-Erik är inbokad hos Skånes universitetssjukhus för röntgen för att se om han ska kunna använda benet.

Att Nils-Erik även lider av lung- och ögoninflammation är enligt biståndshandläggaren Anna-Lena Bosseldal Malmborg inget kommunen kan ta hänsyn till.

Kritik klassades som hot

På kommunens hemsida skriver vård och omsorgsförvaltningens ”att rätten till en trygg omvårdnad är en självklarhet i Eslöv”, något som sonen anser är ett hån när han inte fått något gehör och även har tvingats köra hem sin far på egen hand.

– Jag var ödmjuk och ordentlig och sade att det var en skandal. Hennes svar var att de ”aldrig ändrar sig av hot”. Jag sade att det var en ren information till Eslövs invånare – om hur de behandlar gamla människor som inte gjort annat än slitit och betala skatt i hela sitt liv.

Ingrid Westerlund är verksamhetschef för hälsa och bistånd i kommunen och nekar till att det skulle handla om pengar. Hon hänvisar istället till att det handlar om ”en samlad bedömning”.

Westerlunds uppgifter att det aldrig handlar om kostnader ska ställas mot att det så sent som i slutet av förra året uppmärksammades att vård- och omsorgsnämnden i Eslöv gick mot ett rejält minus trots att man erhållit ett tillskott på åtskilliga extramiljoner. Med anledning av krisen skulle det beslutas om en rad sparåtgärder.

Ensamkommande bjöds på hotell

En nätgranskning visar samtidigt att kommunen satsat miljoner på mottagande av migranter. Det framgår bland annat att man bokat upp 30 rum åt migranter hos hotell Sten Stensson centralt i kommunen. Det är oklart hur länge dessa rum användes under migrantkaoset.

Hotellrum. Foto: Faksimil Google Maps

När ansvarig förvaltningschef fick en fråga av lokapressen vad mottagandet av ensakommande kostade sade hon sig inte kunna svara utan sade istället ”ingen aning”.

Miljoner i socialbidrag

I november år 2017 uppmärksammade lokalpressen återigen hur kostnaderna skenade. Då hade kommunen utbetalat 3,3 miljoner kronor socialbidrag bara under den månaden, ett belopp som man bland annat förklarade med ett ökat mottagande av migranter.

Det framgår av årsredovisningen för 2019 att Eslövs kommun betalade 8,2 miljoner kronor till privata aktörer för att ta hand om så kallade ensamkommande.

LÄS ÄVEN: Strokedrabbad 82-åring kastas ut från äldreboende därför att frun dött – kommunen ”storsatsar” på nyanlända

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.