Igår skrev Samhällsnytt om Lomma där socialnämnden väntas gå back med nästan fyra miljoner i år, bland annat på grund av att man spenderat hundratusentals kronor på hotellnätter för migranter man tvångsanvisats. Nu köper kommunen en gård för åtskilliga miljoner för att pressa ned kostnaderna.

I år ska Lomma ta emot 89 migranter i enlighet med bosättningslagen. Nästa år kommer ytterligare 61 stycken. Kommunen har stora svårigheter med att hitta boenden till dessa så man har fått använda hotell och vandrarhem där kostnaderna skenar.

Just nu har kommunen placerat tre familjer på hotell. På ett av dessa är månadskostnaden 65 000 kronor för tre personer.

På Borgeby gårdshotell finns plats för upp till 40 nyanlända migranter. Idag fredag ska kontraktet skrivas på och om allt går igenom som det är tänkt kan inflyttning ske i januari.

– Jag tycker det är en fantastiskt bra lösning. Det innebär att vi kan plocka hem dem som bor på hotell. Familjerna kan flytta rakt in på Borgeby gårdshotellet. Det är möjligt att vi kommer att göra något smärre justeringar men byggnaden är i gott skick, säger Robert Wenglén (M).

16 nya parhus

Även i andra skånska kommuner är pressen stor på grund av tvångsanvisningar. I år ska de tillsammans ta emot 1 800 migranter.

I Lund har kommunen beslutat att hyra 32 hyresrätter i Genarp under fem år. Dessa ska börja byggas under hösten och kommer bli 16 parhus. Efter de initiala fem åren är det meningen att familjerna ska få ta över hyreskontrakten.