Bostadsområdet Ljuskärrsberget i Saltsjöbaden. Foto: Holger Ellgaard.

Kommun köpte tre bostäder för 14 miljoner till nyanländ man med tre fruar

18.6K Shares

➤ SKATTEPENGAR I Nacka ska kommunen ha beslutat att spendera nästan 14 miljoner kronor på tre bostadsrätter till en 57-årig man med tre fruar och 16 barn. Sverigedemokraterna i kommunen rasar.

På lördagen skriver SD Nacka på sin Facebooksida om rykten som gjort gällande att kommunen köpt tre lägenheter i bostadsrättsföreningen Ljuskärrsberget i Saltsjöbaden till en man med tre fruar och 16 barn. För att verifiera att detta stämde ska man ha sammanställt information från folkbokföringen och protokoll från kommunfullmäktige.

De tre bostäderna kostade 5 450 000, 3 300 000 samt 5 200 000 kronor – totalt 13 950 000 kronor.

Enligt uppgifter till Samhällsnytt har mannen, som är född i Raqqa i Syrien, folkbokförts i Sverige först i december 2016.

Vidare informerar SD Nacka om att kommunen hittills spenderat en kvarts miljard på bostäder till nyanlända, detta som ”Bostadsförsörjning för sociala behov”. Endast SD röstade emot att dessa summor skulle avsättas till bostadsinköp.

Av en handling från Nacka kommun som Samhällsnytt tagit del av framgår att kommunen mycket riktigt köpt bland annat de tre bostadsrätterna som nämns.

David Bergquist är lokal SD-politiker i Nacka.

– Vad anser du om kommunens agerande i det här fallet?

– Det absurda är slöseriet med kommuninvånarnas skattepengar. Samtidigt splittrar man upp en familjebildning och sprider den över tre lägenheter som finansieras av skattebetalarna, säger Bergquist till Samhällsnytt.

Vidare påpekar SD Nacka att ett svenskt par med barn enligt lag har försörjningsplikt gentemot varandra, och bor man inte ihop råder underhållsskyldighet, medan man som migrant dock tycks ha rätt till en av skattebetalarna betald bostad, dagersättning, etableringsersättning samt tillgång till hela det svenska välfärdssystemet.

Enligt uppgifter till Samhällsnytt tar det ca tolv år i bostadskö för att få en lägenhet i det område som familjen numera bor i.

Samhällsnytt kommer att fortsätta bevaka skandalen i Nacka.

18.6K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.