I Norrtälje praktiserar kommunen så kallad tvångsanslutning till det kommunala vatten- och avloppsnätet vilket kostar fler hundratusen kronor. De som inte har råd kan bli tvungna att sälja huset.

Även om det rör sig om stora summor tror Anders Gelander, VA-chef på Norrtälje kommun som står bakom beslutet som gäller Agneta Helgesson, att de flesta ska kunna bo kvar då kommunen kan ge viss stöttning med lån.

– I de fall man har svårt att få lån hos banken har kommunen en skyldighet att hjälpa till med finansiering av anläggningsavgiften. Den är också en ingångsbiljett till att få del av det kommunala nätet och det betalar man bara en gång.

Det som han dock inte berättar är att lånet på 300 tusen kronor vill kommunen ha tillbaka inom tio år – vilket blir en kostnad på drygt 3 000 kronor varje månad i tio år. Detta framgår av SRs kommentarer på Facebook. Det är en kostnad som tvåbarnsmamman Agneta Helgesson säger sig inte ha råd med.

Förbereder försäljning

För henne ser framtiden mörk ut. 310 000 kronor skulle det kosta för att anslutas till VA-nätet, detta trots att hon redan har en fungerande lösning för vatten och avlopp och inte behöver någon ny anslutning. Någon möjlighet att säga nej till anslutningen finns inte. Summan täcker dessutom bara för att dra fram VA till tomtgränsen – för ända upp till huset krävs ytterligare 100 000 kronor.

Sådana pengar har hon inte råd att lägga ut och förbereder sig nu på att sälja huset.

– Det är mycket pengar för mig som är ensamstående. Vi kommer att börja packa och rensa saker så småningom och få det försäljningsdugligt, säger hon.

Kontaktade husägare med erbjudanden om uthyrning till migranter

Tidigare använde samma kommun en ovanlig metod för att få fram bostäder åt nyanlända migranter. Ägare av fritidshus och villor i Norrtälje kontaktades direkt via posten med erbjudanden om att hyra ut sina bostäder till kommunen för att hysa in migranterna.