Kommun låter ’fördomsfri intervjurobot’ sköta anställningarna

414 Shares

I Upplands-Bro kommun har man beslutat att låta AI-roboten Tengai sköta arbetsintervjuerna. ”Skillnaden mellan oss och många andra är att vi har insikt om att vi ÄR fördomsfulla”, säger kommunens biträdande personalchef.

Enligt Sveriges Radio ska Anders Örnhed från Järfälla vara den första personen i världen som fått jobb genom en så kallad ”fördomsfri rekrytering” där en AI-robot sköter anställningsprocessen. Örnhed intervjuades för tjänsten som digital samordnare på kommunen och fick jobbet.

– Det blir ju väldigt annorlunda än att bli intervjuad av en människa. Man får till exempel ingen bekräftelse på om man har svarat tillräckligt mycket, säger Anders Örnhed.

Tengai är utvecklad av det svenska rekryteringsföretaget TNG och syftar till att sköta anställningsintervjuer utan att låta sig påverkas av ålder, kön, etnicitet eller utseende.

– Vi rekryterar för kompetensen. Skillnaden mellan oss och många andra är att vi har insikt om att vi ÄR fördomsfulla, säger Havva Ilhan, biträdande personalchef på Upplands-Bro kommun.

”Vi är alla fördomsfulla”
TNG:s hemsida skriver företaget om att ”vi hittar rätt kompetens och nya talanger” vilket ”skapar affärsnytta, ökad konkurrenskraft och mångfald på arbetsplatsen”.

Under rubriken ”Vi är alla fördomsfulla” varnar man för att rekrytera enligt magkänslan.

Det är enklare att välja en kandidat som vi känner oss trygga med och som beter sig ungefär som vi själva än att välja någon som känns mer främmande. Helt enkelt gå på magkänslan. Något som man absolut inte ska göra!

– Vi människor försöker ofta hitta personer som har samma intressen och är lika oss själva. Det sker ofta genom privata frågor som får oss känslomässigt engagerade. Roboten ställer aldrig sådana frågor och blir heller aldrig emotionell, sa vd Åsa Edman Källströmer i en intervju 2018.

På Google tycks inte alla dela bilden av företagets förträfflighet där man fått 3,3 av 5 möjliga poäng med många anmärkningar på att man själva inte agerar professionellt alla gånger.

414 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.