Lilla Edets kommun i Västra Götalands län har tvingats ta ett lån på 50 miljoner kronor för att kunna fullfölja sina löneutbetalningar. Detta efter att kommunen hamnat i djup ekonomisk kris, bland annat kopplat till hög invandring. Men kommunordförande Julia Färjehage (C) skakar av sig kritiken och slår fast att det inte hjälper att älta att man borde agerat tidigare. Trots att kommunen nu går på knä välkomnar hon ännu fler migranter.
Samhällsnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat hur kommuner runt om i landet dras in ekonomiska problem som ett resultat av de senaste årens exceptionellt höga invandring. När intäkter från Migrationsverket och statliga bidrag upphör lämnas kommunerna att bära kostnaderna på egen hand, vilket tvingar dem att skära ned i bland annat välfärden för äldre och på kostnader kopplade till skolelever.
LÄS ÄVEN: Ystad slopar varm mat för äldre – storsatsade på migranter
Baksmälla efter bidragsdopad ekonomi
En av de kommuner som har problem att gå runt ekonomiskt är Lilla Edet som styrs av Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Kommunen tvingades i januari börja året med att låna hela 50 miljoner kronor för att kunna fullfölja sina löneutbetalningar.
Enligt centerpartisten Julia Färjhage, som är ordförande i kommunstyrelsen, har kommunen klarat de höga utgifterna i bland annat individ- och familjeomsorg genom statliga bidrag och intäkter från Migrationsverket. Hon menar att kommunens ekonomi har varit “dopad med tillfälliga bidrag”, skriver Dagens Nyheter.
Upptäckte plötsligt underskott på 17 miljoner
Lokaltidningen TTELA rapporterade nyligen att ett nytt oväntat underskott i utbildningsnämnden plötsligt har dykt upp som en överraskning för Lilla Edets politiker och tjänstemän. Enligt moderaten Anna Chorell handlar det om en prognos på minus 17 miljoner kronor – däremot kan hon inte uppge någon konkret orsak till underskottet. Men hon gissar att det handlar om köpta gymnasieplatser i andra kommuner.
– Förvaltningen och skolenheterna har arbetat mycket hårt under 2019 för att hålla budgeten och vi kände alla en stolthet i detta, så beskedet var lite chockartat. Men vi satte igång att utreda orsaken till detta direkt. Vi kommer att få reda på orsaken och jag är helt säker på att vi kommer att få kontroll på det, säger Chorell till TTELA.
Individnämnden back 8,6 miljoner
När Samhällsnytt tittar närmare på kommunens siffror ser vi även i en årsrapport för 2019 att Individnämnden redovisar ett negativt resultat med 8,6 miljoner kronor.
Nämnden uppger att anledningen till detta externa placeringar av barn och unga men tydliggör även att det är kostnader kopplade till de senaste årens höga invandring.
De äldre drabbas – kommunledningen slår ifrån sig kritik
I slutet av förra månaden beslutade kommunfullmäktige att kommunstyrelsen ska få möjlighet att fatta beslut om besparingar på 15 miljoner kronor inom nämnderna. Ett av ansvarsområdena som drabbas av en hård svångrem är äldreomsorgen.
Kommunen kommer bland annat strunta i att förstärka personalstyrkor med sommararbetare för att avlasta under semestertiderna. Vidare har de två timmar av social tid som vårdpersonalen tillbringar med åldringarna strukits från schemat.
Ing-Marie Sjöö som arbetar vid Lindkullens äldreboende i kommunen är kritisk mot de styrande politikerna som hon menar driver en politik som slår mot de äldre och barnen. En annan medarbetare vid äldreboendet, Inga-Lill Boström, anser att politikerna borde ha reagerat tidigare på utvecklingen.
– Det är inte rätt att spara in på äldre och barn, säger Sjöö.
Färjhage (C) medger för invånarna att det har tagit för lång tid för att få sparåtgärder i effekt men slår samtidigt ifrån sig kritiken med att man inte kan älta hur ekonomin har hanterats.
– Jag tycker likadant. Tyvärr hjälper det inte att tänka att man borde ha agerat tidigare, vi måste förhålla oss till läget här och nu. Agerar vi inte nu riskerar vi kommande generationers framtid och välfärd, säger Färjhage.
Genrebild äldreboende. Foto: Faksimil Facebook
Centerpartiet vill se fortsatt invandring
Samtidigt som Färjehag varnar för att de måste agera för att inte riskera generationers framtid och välfärd – stoltserar hon tillsammans med Centerpartiets lokalavdelning i kommunen med att hon vill se mer invandring till kommunen.
I ett Facebookinlägg som publicerades på fredagen skriver partiet, “alla är välkomna i Lilla Edet!” som svar på att Sverigedemokraternas hållning att Lilla Edet är fullt och att kommunen går på knäna.
“Vi har gott om utrymme för alla som ser en framtid i Lilla Edet.”
SD efterlyser noll invandring
Frej Dristig är ledamot i kommunstyrelsen i Lilla Edet för Sverigedemokraterna. I slutet av februari medverkade han i en debatt mot Färjhage (C) där de diskuterade kommunens mottagande av ytterligare migranter under år 2020.
Dristig slog fast att kommunens invandring borde vara noll nyanlända mot bakgrund av det ekonomiska läge som råder. Han anser att det kommunala självstyret bör prioriteras framför en framhastad lag som tvingar kommuner att ta emot migranter.
– Om pengarna inte räcker måste man prioritera. Det grundlagsskyddade kommunala självstyret väger tyngre än en framhastad lag. Låt oss pröva vilken lag som väger tyngst. Att hon inte yttrat sig ger ingen annan signal än att Julia Färjhage tycker att trots att man får låna pengar till löner ska kommunen ändå betala för nyanlända. Ja, kommunen får ersättning de två första åren, men det tar åtta år för hälften att bli självförsörjande.
Därefter avslutade Dristig med att skicka en gratulation till Lilla Edets skattebetalare som väntas ta kostnaderna för migranterna.
Frej Dristig tillsammans med Jimmie Åkesson. Foto: Faksimil Facebook
LÄS ÄVEN: Ljusdal lägger ned flera äldreboenden av besparingsskäl – har storsatsat på migranter