lidköping-gata-stad-adventsljusstake

Hornstrandir1, CC BY-SA 4.0 / Facebook

Inrikes

Kommun skippar adventsljusstakar: ”Lyxkonsumtion”

Publicerad 11/19/2022
Annons

I Lidköping har kommunen beslutat att skippa julpyntet i år. Enligt elnätschefen är det en lyx man inte har råd att unna sig.

Beslutet innebär att man inte kommer ställa fram några adventsljusstakar i fönstren under årets jul. Inte heller kommer man att ha någon annan slags julbelysning på kommunala kontor och personalutrymmen.

LÄS ÄVEN: Gatubelysningen sänks för att spara pengar – SVT: ”Mysigare”

– Jag känner mest att det är en stämningsfaktor som går ned som ett välkommet inslag under juletiden men det är ändå en typ av lyxkonsumtion, vi rekommenderar ju privata hushåll att dra ned på sin konsumtion och vi måste se över våran egen förburking givetvis, säger Daniel Hamrén, tillförordnad elnätschef i Lidköping, till statsradion.

– Men det är ju uppenbart att det finns verksamheter och processer som slukar mer energi än julbelysning, men det greppet har vi inte behövt ta och jag hoppas att vi inte behöver det heller.

LÄS ÄVEN: Göteborg pryder staden med ”vinterbelysning” – vägrar kalla det julbelysning

Bland övriga åtgärder finns bland annat att man inte anlägger konstisbanan i år, fasadbelysning släcks, elbilar laddas nattetid och bastuanläggningar stängs. Situationen menar man beror på kriget i Ukraina.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
489Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons