I Umeå råder det brist på sommarvikarier till äldrevården. Nu efterlyser kommunen pensionärer för att få sommaren på deras äldreboenden att fungera. Detta trots att 5,7 procent av de opensionerade invånarna i kommunen var arbetslösa i den senaste registerdatan från 2021.

Äldreomsorgen i Umeå kommun har ett stort behov av sommarvikarier. På grund av svårigheter med att rekrytera personer i arbetsför ålder till vikariaten vänder sig kommunen nu till pensionärer i hopp om hjälp. Erfarenhet av yrken inom vård och omsorg efterfrågas.

– De har ju en gedigen erfarenhet från vård och omsorg, och man tänker man kanske gå in någon vecka eller enstaka pass, det kan göra stor skillnad för oss, säger Maria Westin, enhetschef på Umeå kommun, till Sveriges Radio.

LÄS ÄVEN: Katastrofala arbetslöshetssiffror för vissa grupper: ”Förskräckande”

Tusentals arbetslösa i kommunen

Kommunen är i behov av personal till hemtjänsten, vård- och omsorgsboenden och funktionshinderomsorgen. Man erbjuder sommarvikarierna 25 procent extra lön utöver ordinarie lön.

Förra årets årsmedeltal för öppet arbetslösa i Umeå var 1761 personer enligt Arbetsförmedlingen. Den siffran inkluderar inte pensionärer eller personer som inte kan arbeta.

LÄS ÄVEN: Thailändska skogsarbetare till Sverige trots hög arbetslöshet