Karlshamns kommun har på senare år storsatsat på att ta emot migranter från Afghanistan, ett initiativ som uppmärksammats även internationellt. När det gäller mat i magen till skolbarnen är det en omvänd politik som gäller. 50 miljoner i kommunala utgifter måste kapas och hädanefter får eleverna nöja sig med soppa i stället för kött i skolbespisningen.

Kalops, fläskytterfilé, skinkstek samt fiskrätter tillhör det som skolbarnen i Karlshamn hädanefter inte längre kommer att serveras. I stället blir soppa standardalternativet med enstaka avbrott för korv.

Lunch på en ordinär lunchrestaurang kostar idag i snitt drygt 100 kronor. En skollunch till barnen i Karlshamn har hittills fått kosta 13 kronor och 50 öre. Men nu ska priset pressas ned ytterligare. En miljon mindre om året ska maten på skolbarnens tallrikar i fortsättningen få kosta.

– Vi måste göra en billigare matsedel för att spara pengar och plockar därför bort de dyraste rätterna från skolmatsedeln, förklarar kommunens måltidschef Diana Sjöström för SVT, som själv inte är glad åt att behöva göra det men hänvisar till att det är ett politiskt beslut som hon är tvungen att efterrätta sig.

Elever: ”Vi blir inte mätta”

Beslutet är inte heller populärt bland Karlshamns elever. Den typ av soppa – exempelvis slät tomatsoppa utan något sovel – som i fortsättningen blir standardrätt i bespisningen finns redan sen tidigare på menyn om än inte lika frekvent. Enligt eleverna är den inget man kan äta sig mätt på.

– Vi blir inte mätta på soppa, säger Alva Isaksson som går i 6B på Prästslättsskolan i Karlshamn, i en kommentar till SVT

Det är en uppfattning som delas av flertalet elever som statstelevisionen intervjuat. Eleverna uttrycker också oro över att de framgent inte kommer att få i sig den näring de behöver och menar att kommunen borde spara på annat än skolmaten.

Proteststorm

Efter att besparingen på skolmaten blivit känd bland invånarna i Karlshamn har en proteststorm utbrutit. ”Ett stort skämt”, ”sätt politikerna på diet” och ”Karlshamns ekonomi är en enda soppa” är några av reaktionerna från ilskna Karlshamnsbor och föräldrar till de drabbade skolbarnen.

Andra går ännu längre och menar att beslutet är ”en skam” för Karlshamn. I skrivande stund har inget besked kommit från det ansvariga politiska styret p, huruvida man backar från beslutet eller genomför det trots protesterna.

Skenande budgetunderskott

Karlshamn, som styrs av en koalition bestående av S, MP och C, dras med ett ansenligt budgetunderskott. På två år ska utgifterna nu ned med 50 miljoner kronor. Dessutom har beslut tagits om att höja kommunalskatten.

Bland annat är det kostnaderna för socialbidrag som skenar. Kommunen har uppmärksammats för sin omfattande satsning på mottagande av afghanska migranter, något som gett genklang så långt bort som i USA varifrån man skickat journalister till den svenska kommunen för att bevaka initiativet.