En kommun i Hallands län tvingas till extrema sparåtgärder. Nu ska småbarn på fritidshem endast tillåtas äta en smörgås eftersom kommunen måste få budgeten i balans. Samtidigt visar det sig att kommunen har storsatsat på migranter under flera år genom att bland annat lägga miljoner på gräddfil med villainköp.

Varbergs kommun som styrs av Alliansen ska under året spara 13 miljoner kronor i förskole- och grundskoleförvaltningen. Därför har Susanna Hansson som är förvaltningschef beslutat att skära ned på maten för barn på alla fritidshem vilket ska ge en besparing på 200 000 kronor, rapporterar Hallands Nyheter.

LÄS ÄVEN: Kommunalt bolag köpte lyxkläder – för 86 000 kronor

Från och med måndagen får de barn som tillbringar tid på fritids där de äter frukost och mellanmål numera bara en smörgås med mjukt bröd per måltid. Hansson kommenterar beslutet med att de måste leverera en budget i balans och att barnen får rätta sig till de alternativ som istället erbjuds.

Ekonomisk kris i kommunen

Förra året rapporterade GT att den interna budgeten för kommunens socialnämnd ”står inför stora ekonomiska utmaningar inför budgetåret 2020”. Kommunen tvingas spara in hela 32 miljoner på vård och omsorg och andra insatser.

I en delårsrapport från år 2018 går det även att läsa lite tydligare att enbart verksamhetsområdet för så kallade ensamkommande barn prognostiseras ge ett underskott på 10 miljoner kronor. Det fanns samtidigt en ovisshet kring hur mycket statlig ersättning som skulle utgå som kompensation.

Inom verksamhetsområdet för ensamkommande barn prognostiseras ett underskott på cirka 10 mnkr vilket främst beror på sänkta ersättningsregler samt ett pågående stort omställningsarbete. Det råder en viss osäkerhet kring verksamhetens intäkter då beslut och utbetalningar från Migrationsverket sker med en eftersläpning på tre till sex månader.

Utöver de interna verksamheterna i kommunen framgår det att kommunen år 2018 också har lagt över en halv miljon kronor av skattebetalarnas pengar på den asylaktivistiska organisationen Agape som ska hjälpa ensamkommande.

Det är i sammanhanget värt att tydliggöra att kommunen år 2018 tog emot ytterligare 138 migranter och förra året landade siffran på 98, men samtidigt meddelade Migrationsverket att kommunen måste ta emot fler kvotflyktingar.

”Ta bort politikernas lyxfika”

Facebook har flera personer kommenterat kommunens sparkrav riktat mot småbarnen på fritids. Man skriver att kommunen istället bör spara in på politikernas lyxfika.

”De vräker i sig gräddtårta för tusentals kronor varje år på skattebetalarnas bekostnad”.

Shoppade hus åt migranter: ”Kommunen har jättestor kassa”

Samtidigt som kommunen riktar sparkrav mot småbarn kan Samhällsnytt visa att Varbergs kommun under flera år har storsatsat på migranter. Ett exempel är år 2016 när staten anvisat 201 migranter till kommunen. Alliansstyret såg då till att på skattebetalarnas bekostnad köpa hus åt nyanlända som därmed fick gå före varbergare i bostadskön.

Ann-Charlotte Stenkil (M) är kommunstyrelsens ordförande och hon berättade vid tillfället att migranterna i fråga även kanske skulle få möjlighet att köpa loss fastigheterna från kommunen.

– Faller det väldigt väl ut så kanske den nyetablerade då har möjlighet att köpa villan från kommunen. Det hade väl varit det allra bästa, berättade Stenkil för SR.


Ann-Charlotte Stenkil (M). Foto: Faksimil Facebook

På frågan om kommunen har pengar till sådana här inköp svarade Stenkil först med ett skratt. Sedan berättade hon att ”kommunen har ju en jättestor kassa”. Stenkil ville även tydliggöra att migranterna ”förhoppningsvis” själva skulle betala hyra för villorna. Däremot utelämnade Stenkil att många nyanlända migranter försörjs med skattefinansierade bidrag.

– Kommunen äger ju ett stort antal fastigheter av olika slag, så kommunen har ju pengar. Där är inga bekymmer. Vad det går ut på är att den som ska hyra fastigheten ska betala med egna pengar. Har dom uppehållstillstånd så har dom förhoppningsvis ett arbete där dom får lön och kan betala, sade Stenkil.

Samma år uppmärksammade Hallands Nyheter att kommunen hade gjort sitt första villainköp för migranter. Det handlade om en enplansvilla i Tvååker som kostade skattebetalarna hela 1,8 miljoner kronor. Kommunens markförvaltare Leif Andersson kommenterade inköpet med att kostnaden inte var för hög.

– Vi har haft framför allt två kriterier. Det får inte vara för dyrt och det ska vara nära kollektivtrafik, sade Andersson till tidningen.

https://www.facebook.com/sdvarberg/photos/basw.AbqOg-_Sh4rLdo-kRPIWk3X6yAnQ5KuU3MlWAU-dPkM5kAxWzKhba0pMdlyjHQslSVcPuRCP7U9EjeJ6wb1gRcLtlaSTJWhRNU68CS3KQVgNxJKOXqpd2C8nNmqkzrBD3xDg7pr1j0KXlx7BTN-M4ezotL5Zel3olrYy8188DvqxTg.289612254574649.1784899558219527.498976973640841.250471685108299.1875925116022047.548199105385294.1896713967022960.1446883385414890.121038652780307/498976973640841/?type=1&theater

Moderaterna om migrantkostnader: ”En piss Nilen”

I ett debattinlägg på Sverigedemokraterna i Varbergs hemsida skrev dåvarande partimedlemmen Johanna Palmelid, som var ledamot i socialnämnden, att moderaten Erland Linjer, ordförande i samma socialnämnd, år 2015 hade stått i kommunfullmäktige och sagt att kostnaden för mottagandet av ensamkommande ”är en piss i Nilen”.


Erland Linjer (M). Foto: Faksimil Facebook

Linjer ska även under ett nämndsammanträde ha argumenterat för att ”vi tjänar pengar på mottagandet” vilket Palmelid menar inte stämmer eftersom socialförvaltningens ekonomer själva hade bedömt risken stor för ett underskott på omkring 50 miljoner kronor årligen. Vidare berörde Palmelid kommunens gräddfil med bostäder för migranter och menade att ordförande för socialnämnden försökte undanhålla sanningen och trixa med statistik för att mörka de negativa konsekvenser som Alliansens politik skapat.

Det stämmer helt enkelt inte att få bostäder undantagits för målgruppen migranter vilket inkluderar nyanlända, ensamkommande och anhöriga. I förvaltningens lokalförsörjningsplan ifrån 2017 får vi veta en del av sanningen – ”Bostadsbristen är stor i Varbergs kommun och detta påverkar socialnämndens målgrupper i stor omfattning.” vidare ”Om socialnämnden inte kan verkställa beslut om särskilt boende för äldre eller bostad med särskild service för personer med funktionsnedsättning inom tre månader kan socialnämnden åläggas vite.”

I juni 2016 proklamerade Ann-Charlotte Stenkil (M) i kommunfullmäktige att ca etthundra lägenheter/bostäder skulle öronmärkas för gruppen nyanlända enkom för det året.

Elever ska tvingas äta fil

Förra sommaren uppmärksammade Samhällsnytt hur ytterligare en kommun skär ned på mat åt barn. Lindesbergs kommun, som styrs av Socialdemokraterna tillsammans med Centerpartiet, meddelade att alla äldre elever skulle tvingas äta filmjölk till skollunch. Detta eftersom kommunens ekonomi är dålig. Samtidigt visade vår nätgranskning att kommunen har satsat stort på nyanlända under flera år.

LÄS ÄVEN: Elever i Lindesberg tvingas äta fil till lunch – när kommunen satsar på migranter

Tycker du denna granskning av kommunen var intressant och viktig?

Glöm då inte att vi är beroende av våra läsare stöd så att vi kan fortsätta granska gammelmedia!

Klicka HÄR för att se hur du kan donera till tidningen – eller skicka en donation genom formuläret nedan: