Screenshot2-2017-09-21-at-15.38.43

En del av konversationen mellan Bo Frick och ”Sarah” på Kommunals kontor i Stockholm.

Inrikes

Kommunal rasiststämplar SD – alla är inte lika värda

Publicerad 9/23/2017
Annons

➤ FACKLIGT FÖRTRYCK Kommunal anser att SD och dess medlemmar är rasister och kan därför inte företräda facket. Det svaret fick Bo Frick, Västervik, när han i början av året frågade om en SD-medlem kan bli fackligt skyddsombud.

– Jag tycker att jag som betalande fackmedlem borde ha rätt till alla fackmedlemmars lika värde. Facket ska arbeta för mig, men så är det tydligen inte. De jobbar för sitt parti och är man andra klassens medlem så får man skiten.

Det är Bo Fricks kommentar till att han 3 februari i år lämnade Kommunal efter cirka fem års medlemskap i facket. Förspelet till detta är att det lokala facket besökte  hans arbetsplats och berättade att de behövde skyddsombud.

– Det här är en principfråga. Jag är inte medlem i SD, men kommer nog att rösta på dem 2018. När facket kom till vår arbetsplats sa de att de har väldigt svårt att få tag på skyddsombud på mitt jobb. Jag jobbade då som nu som kock i ett skolkök. Då frågade jag om man som medlem i SD kan arbeta som skyddsombud. Jag ställde frågan till Kommunal centralt. Jag fick svaret från Stockholm att SD är ett rasistiskt parti.

Här är svaret i sin helhet:

”Hej Bo

SD går emot allt som Kommunal står för och dess värdegrund. När man är medlem i ett rasistiskt parti kan man därför inte företräda Kommunal. Man kan inte dela två olika värdegrunder samtidigt.

Med vänlig hälsning

Sarah”

– Det var ett lågt och dåligt svar, men det är så sossarna beter sig nu. De pratar om att inte exkludera folk, men då har de ju redan exkluderat mig som en betalande medlem. Jag ansökte om att gå ur facket samma dag kvinnan från Kommunal skrev till mig. Jag hade tre månaders karens och sista månaden jag var med var i maj och jag har inga planer på att gå med igen.

Vad är anledningen till att facket är så negativt till SD?

– Jag tror att det har att göra med deras egen svarta historia. Lagren i Norrland till exempel under andra världskriget när de försåg nazisterna med mat och bränsle, visserligen var det en samlingsregering, men det var en socialdemokratisk ordförande i den regeringen och de var ju väldigt aktiva. Att sedan påstå att SD har ett nazistiskt förflutet är så dåligt. Det är lynchstämning mot SD-are i dag, tycker Bo Frick.

– Jag skrev om det på olika sidor på nätet och fick mycket positiva reaktioner. Det var till och med någon här i facket i stan som hörde av sig och sa att man visst kunde vara skyddsombud och SD-are. Det är konstigt att de informerar från Kommunals högsta ort att man inte kan vara det. Det är på den nivån, en del säger att det stämmer och andra att det inte är så. Jag har läst igenom Kommunals stadgar och det står ingenstans där att man politiskt måste tillhöra samma parti så då verkar de begå stadgebrott när de säger det.

Gick ur facket

I samband med skriverierna på nätet var det flera som förklarade att de gick ur facket på grund av att de läst om Kommunals inställning till SD. Även den som tipsade Samhällsnytt om Bo Frick, skriver att han lämnade facket på grund av detta.

Bo oroar sig för framtiden med socialdemokraterna som regeringsparti. Han har i unga år varit vänsterextrem, men med stigande ålder har han fått erfarenhet som gör att han ser samhället annorlunda i dag.

– Sossarna vill ha begränsningar i välfärden, men inte i flyktingvälfärden. Där kan de satsa hur mycket pengar som helst på en promille medan resten av flyktingarna bara får smulor, anser han.

Samhällsnytt har sökt ”Sarah” på Kommunals förbundskontor i Stockholm. Någon med det namnet finns inte, men istället kommer ett skriftligt svar från Lena Andersson, enhetschef på samma kontor. Hon skriver följande:

”Jag känner inte till det konkreta exemplet, men jag kan ge ett generellt svar om Kommunals policy. Den som är aktiv sverigedemokrat och samtidigt vill ta på sig ett fackligt förtroendeuppdrag inom Kommunal behöver välja mellan dessa åtaganden, eftersom man inte kan representera två organisationer som inte delar värdegrund”

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1124”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons