Fackförbundet Kommunal värvar väljare åt Socialdemokraterna inför kyrkovalet på söndag. Bland annat ringer företrädare för facket runt till medlemmarna och uppmanar dem att ”rösta rätt”.

– Vi socialdemokrater anser att det är viktigt att Svenska kyrkan utvecklas som öppen och demokratisk folkkyrka, där alla ska känna sig lika välkomna.

Så lyder en del av ett talmanus som Kommunals medarbetare och frivilliga använder sig av när de ringer runt och värvar röster i kyrkovalet. Målet är minst 20 000 telefonsamtal innan valdagen. Under gårdagen hade röstvärvarna nått halvvägs: 10 000 samtal, upplyste förbundsordföranden Tobias Baudin på Twitter.

Baudin har själv under veckan avsatt tid för att ringa upp arbetsplatsombud, och uppmanat dem att rösta i kyrkovalet.

”För varje samtal så vi kommer ett steg närmre att få en kyrka som är öppen för alla och som står upp för allas lika värde och rätt. Och sist men absolut inte minst – en kyrka som är en riktigt jäkla bra arbetsgivare åt medlemmarna i Kommunal!”, skriver Baudin på Facebook.

Tobias Baudin värvar röster i kyrkovalet. Foto: Facebook
Foto: Facebook

Präster ska tvingas viga homosexuella

Kommunals pressekreterare Sandra Albeer hänvisar i ett mejl till Samnytt till Kommunals hemsida. Där förklaras varför det är viktigt att rösta på just Socialdemokraterna i kyrkovalet.

Bland annat pågår en debatt i Svenska kyrkan om huruvida präster ska tvingas viga homosexuella par eller ha rätt att säga nej till det. Socialdemokraterna vill att präster tvingas viga homosexuella, oavsett vad de tycker om sådana äktenskap, och drev frågan redan inför förra kyrkovalet.

”Socialdemokraternas vision om en öppen folkkyrka står i skarp kontrast till de som vill att kyrkan stänger ute istället för att välkomna. De som vill att kyrkan ska göra skillnad på folk och folk”, förklarar Kommunal.

Kommunal får kritik

Det är inte första gången Kommunal engagerar sig i kyrkovalet för att värva väljare åt Socialdemokraterna. Och det finns de som inte tycker att facket ska ägna tid och resurser åt kyrkovalet.

”Enligt mig så är det helt befängt att vi 2021 har fackförbund som är politiskt bundna. Borde ni inte jobba för arbetarnas rättigheter, istället för att jobba för sossarnas rättigheter?” kommenterar en person på Twitter.

”Hur är det här bra användning av min höga medlems avgift?”, kommenterar en annan.