eva ballovarre

Eva Ballovarre (S). Foto: Pär Lundbäck.

Inrikes

Kommunalråd vill höja skatten för att ’ensamkommande’ ska få stanna

Publicerad 11/5/2017
Annons

➤ I Älmhult har det protesterats mot att kommunen avvisar så kallade ”ensamkommande flyktingbarn”. En skattehöjning på 25 öre kan lösa detta enligt det socialdemokratiska kommunalrådet Eva Ballovarre.

Enligt kommunen har man inte råd att låta ’ensamkommande’ som fyllt 18 bo kvar i Älmhult. Praxis är att ansvaret för dessa överlämnas till Migrationsverket då de blivit vuxna.

Ett stort antal brev har under senare tid skickats till kommunen där man protesterar mot detta. Men enligt den rödgröna minoriteten finns inga pengar till att låta dem stanna kvar.

– Mitt förslag är att vi går fram med en skattehöjning på 25 öre, säger Eva Ballovarre till Smålänningen.

– Av de 9 miljoner kronorna går hälften av pengarna direkt till äldreomsorgen. Resten av pengarna läggs i en pott för oförutsedda händelser.

De ”oförutsedda händelserna” sägs exempelvis kunna gå till ”den eventuella ökade kostnaden för de ensamkommande barnen”.

För bara något halvår sedan klubbades ett sparpaket på 19 miljoner igenom, vilket sedan blev 23 miljoner. 7 miljoner av dessa var besparingar på äldreomsorgen. Om de 4,5 miljoner man nu vill skjuta till blir verklighet återstår ändå ett minus på 2,5 miljoner.

Och för några dagar sen kom nästa besparingsbeslut; sju miljoner ska sparas på den centrala verksamheten i kommunen vilket kommer innebära uppsägning av personal.

Enligt siffror som presenterades på fullmäktiges sammanträde i måndags skulle den fortsatta verksamheten med ”ensamkommande” kosta elva miljoner för nästa år.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons