ljudet av malmo

Faksimil: SVT

Inrikes

Kommunen betalar 500 000 skattekronor – för att ta fram ”ljudet av Malmö”

Publicerad 2/11/2020
Annons

Malmö stad har betalat en kommunikationsbyrå en halv miljon skattekronor för att ta fram ljudet av Malmö. Ambitionen med projektet är att ge kommunen en ljudidentitet – något som ingen annan kommun eller myndighet i landet har. Kritiker menar nu att det är slöseri med pengar.

För ett år sedan spelade ljudtekniker från en kommunikationsbyrå in ljud på olika platser i Malmö. Dessa ljud skulle sedan användas för att skapa ljudet av Malmö. Bland ljuden hittar man lånemaskiner och personer som bläddrar i böcker på Stadsbiblioteket i Malmö. Även ett plask och ett inbromsningsljud från en skridsko har fångats upp.

Ljudet ska användas för filmer som produceras av Malmö kommun – men användning kan även komma att förekomma på andra platser. Kommunen har tidigare sagt att ljudet skulle kunna spelas på äldreboenden, busshållplatser och i parker.

Men projektet har inte klarat sig undan kritik. En av dem som reagerat är Malmöbon Kalle Oldby.

– Ansvarslöst av Malmö stad att ge pengar till en sådan här låtsas-hittepå-lekstuga där man ska spela in saker och bunta ihop dem när själva ljudupplevelsen av en stad är när man rör sig genom stan. Ansvarslöst, löjligt, onödigt, säger han till SVT Nyheter.

LÄS ÄVEN: Malmö har en ”skatesamordnare” anställd på heltid

”Vi kommer att tjäna på detta om några år”

SVT rapporterar att Malmö stad saknar en total summa för vad projektet kostat kommunen. De enda siffrorna som finns visar de 500 000 kronor som betalats ut till kommunikationsbyrån.

Samtidigt hävdar Malmö stads kommunikationsstrateg Lucas Dietrichson att ljudprojektet kommer att innebära minskade kostnader för kommunen.

– Tanken med det här är att vi ska använda våra resurser så bra som möjligt och vi har kostnader i dag där vi lägger onödigt mycket tid på att leta efter ljud till produktioner och licenskostnader för ljud och rättigheter. Det kommer vi att kunna minska framöver och räknar med att tjäna in det här på några år. Men det är inte det enda syftet utan det är också att vi ska kunna göra bättre och tydligare kommunikation med Malmöborna, säger han.

Satsningen kritiseras i sociala medier

I sociala medier protesterar medborgare över Malmö kommuns saftiga halvmiljonssatsning på en egen ljudidentitet. Detta då ljudprojektet sker samtidigt som kommunen har kraftiga ekonomiska problem och tvingas spara på flera andra områden.

LÄS ÄVEN: ’Demografisk utveckling’ bakom underskott på 392 miljoner i Malmös budget

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
575Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons