I fem års tid ska Boverket ha känt till att kommuner betalar ut socialbidrag till personer med svarta andrahandslägenheter utan att något gjordes åt saken.

Samtidigt som man känt till fenomenet utan att ha försökt åtgärda det betecknar man det som förödande.

– Boverkets uppfattning är att det är förödande. Det undergräver förtroendet för hela hyresbostadsmarknaden. Om folk vet att man kan gå förbi kön, varför ska man då stå och vänta? Det är inte rimligt att lokala myndigheter, som socialförvaltningar, inte kontrollerar om hyresvärden gett tillåtelse till att hyra ut lägenheten i andra hand, säger Micael Nilsson som är expert och sakkunnig i bostadssociala frågor vid Boverket till TT.

En av konsekvenserna blir att bostadsmarknaden inte fungerar och enligt Nilsson vill man inte att lägenheter blir inlåsta i ett svarthandelssystem.

Oklar omfattning

Då kommunerna själva inte kontrollerar detta vet man inte hur pass utbrett problemet är. Undantag finns dock som Södertälje där man kräver att den sökande ska kunna bevisa att andrahandskontraktet är lagligt. Ifall man misslyckas bevisa detta blir det avslag.

– Södertälje är verkligen en förebild när det handlar om att bekämpa välfärdsbrottslighet. Det gäller allt från fusk med assistansersättningar till att man utnyttjar socialtjänstlagens biståndsparagrafer för att tjäna pengar på att socialtjänsten blundar för den olovliga andrahandsuthyrning, säger Micael Nilsson.

Socialstyrelsen satte stopp

För några år sen bjöd verket in socialstyrelsen, bostadsföretag och Södertälje kommun för att diskutera problemet. Då blev det dock stopp från socialstyrelsen där man pekade på att socialtjänstlagen är en individlag som innebär att den sökande har ett visst skydd då den söker hjälp. Man menade även att Södertälje bröt mot socialtjänstlagen med sina frågor.