fasad balkong lägenhet vårberg

Foto: Kongha / CC0.

Inrikes

Kommuner river bostadshus för att slippa ’social dumpning’

Publicerad 10/20/2020
Annons

Enligt en granskning som Hem & Hyra gjort rivs det trots bostadsbristen i flera kommuner med syfte att stoppa så kallad social dumpning – inflyttning av människor med stort hjälpbehov.

För ett år sen bjöd ­civilminister Lena Micko (S) in ­representanter från 19 hårt drabbade kommuner till Stockholm för ett möte. Kravet var att regeringen skulle gripa in då man ansåg att strömmen av nya invånare med stort hjälpbehov som dumpats från tillväxtkommuner var för stor.

I mitten av november ska förslagen från en utredning presenteras. Men i vissa kommuner tar man saken i egna händer och river i stället tomma bostäder för att slippa bördan.

Tomma hyreslägenheter och värdar som inte kräver att hyresgästerna har egen försörjning pekas av kommunerna ut som en av de främsta anledningarna till så kallad social dumpning. Fyra av 19 kommuner som tillfrågats i Hem & Hyras undersökning uppger att man rivit eller planerar att riva hus på sju olika orter. Det handlar främst om hårt slitna hus som tidigare hyrts av Migrationsverket.

LÄS ÄVEN: Kommuner kräver ett stopp för inflöde av migranter och socialbidragstagare

Enligt granskningen är det främst Stockholm med kranskommuner och Göteborg som ägnar sig åt social dumpning och det är glesbygdskommuner som får ta emot.

I bland kan socialtjänsten i Stockholm eller Göteborg ge ekonomiskt bistånd till hyra och uppehälle den första månaden för ett hushåll ifall man flyttar, ett ansvar som sedan övergår till den nya kommunen.

Utöver migrantfamiljer handlar det även om personer med missbruksproblem som står väldigt långt ifrån den ordinarie arbetsmarknaden

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
761Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons