Medlemmarna – det vill säga kommunerna och regionerna – i organisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR) blir allt fattigare. Organisationens styrelse har trots detta fattat beslut om att bygga nytt ”lyxkontor” i centrala Stockholm – men först måste byggnaden som redan står där rivas.

SKR är en politiskt styrd medlems- och arbetsgivarorganisation för landets kommuner och regioner. Enligt SVT riskerar kommunerna och regionerna ett miljardunderskott i framtiden.

De flesta kommuner går redan med stora underskott till följd av bland annat ökande kostnader för asylmottagande och försörjningsstöd. SKR-ledningens lyxsatsning på sig själva möter mot bakgrund av detta kritik.

– Har man ont om pengar ska man prioritera kärnverksamheten, som vård, omsorg, kollektivtrafik och skola, säger Lars Calmfors, professor i nationalekonomi.

Lena Dahl, vd på SKR Företag AB, håller med om att den kommande krisen för svensk välfärd är ”en utmanande situation”. Hon tycker dock att det nya dyra huvudkontoret ska ses som en investering. Exakt hur mycket organisationens nya huvudkontor kommer att kosta vägrar hon dock avslöja.

LÄS ÄVEN: En av tre tror på ökad korruption i Sverige

Mörkar kostnaden för medlemmarna

– Skanska och SKR:s fastighetsbolag har kommit överens om att inte gå ut med köpeskillingen, säger Dahl utan att förklara varför man inte vill vara transparent gentemot medlemmarna och i förlängningen skattebetalarna.

Enligt beräkningar utförda för ett par år sedan av tidskriften Fastighetsvärlden, landar bygget på cirka två miljarder kronor. Men SVT uppger att kostnaden har stigit sedan dess.

– Vi behöver ha ett kontor och en kurs- och konferensverksamhet, konstaterar Dahl.

Fastighetsanalytiker Niclas Höglund påpekar i inslaget att SKR hade kunnat hyra in sig i nya fräscha lokaler utanför tullarna, till halva priset i stället för att bygga nytt, dryft och lyxigt i innerstaden. Huruvida styrelsen beaktat det alternativet framgår inte av SVT:s rapportering.