lottie7

Faksimil Youtube/Facebook

Inrikes

Kommuninvånarna jagas av S-politikern: ”Hon vill få mig att vara tyst”

Publicerad 1/5/2018
Annons

”Du kan råka illa ut”, varnas Liselotte Dalén i kommentarsfältet. ”Inte vårt ansvar”, anser Socialdemokraternas pressekreterare.

Samhällsnytt kan idag avslöja att S-profilen i Söderköping Lottie Fallman under en tid har jagat kritiker på nätet med förtäckta hot. Fallman, som tidigare varit Socialdemokraternas ordförande i Söderköping och numera är ordförande för S-kvinnor, har omskrivits i Samhällsnytt vid flera tillfällen tidigare – till följd av sina kopplingar med den dömde afghanske sexualbrottslingen Arif Moradi. På senare tid har hon engagerat sig i en kampanj för att frige brottslingen från Migrationsverkets förvar där han för närvarande sitter i väntan på utvisning till hemlandet.

LÄS MER: ‘Ensamkommandes’ talesperson lovade följa svenska lagar – döms för sexuellt ofredande mot minderårig

Liselotte Dalén, som själv bor i Söderköping, säger till Samhällsnytt att det hela ska ha börjat efter att hon ställt en fråga till kommunpolitikerna från Lottie Fallman och Gerd Aronsson om huruvida de kände till polisanmälan mot Arif Moradi som utsågs av kommunen som nyårstalare.

Arif Moradi, dömd för sexuellt ofredande av en 14-årig flicka på ett konfirmationsläger i Sörmland som begåtts i mitten av november 2016, talade inför Söderköpingsborna den 31 december 2016. Nyårstalet uppmärksammades i en artikel i lokala Folkbladet.

De första hoten mot Liselotte kom, enligt henne, i samband med att Lottie Fallman hade synpunkter på hennes kommentarer i den öppna Facebook-gruppen Politisk debatt i Söderköping – som hon valde att framföra till Liselotte privat genom Facebooks chattfunktion. Sedan dess blev det flera kontaktförsök där Fallman pendlade mellan att uttrycka fördolda hot och sedan ta tillbaka dem och be om ursäkt, uppger Liselotte.

Så småningom blev trycket från Fallman så stort att den 3 januari har Dalén valt att gå ut öppet och berätta om sina erfarenheter i ett inlägg på Facebook:

Samhällsnytt har tagit del av skärmdumpar som styrker att personen bakom ett Facebook-konto tillhörande Lottie Fallman verkligen skickat flera privata meddelanden som kan tolkas som hot till Liselotte:

I ett inledande meddelande påpekar Fallman att hon känner Liselottes son:

– Det är aldrig trevligt att bli hotad. Speciellt inte när andra skriver varnande fb-inlägg om att det kan bli farligt för mig, säger Dalén till Samhällsnytt.

Hon syftar på en kommentar av en person som inte längre bor i Söderköping:

Det visar sig att hon inte var den enda som utsattes för trakasserierna från Fallman: i kommentarerna till inlägget dyker det upp fler vittnesmål om detsamma. Lena Nilsson, som också bor i kommunen och är långtidssjukskriven, uppger att hon hade blivit kontaktad av Fallman kl. 23 på nyårsafton som undrade om Lena ville bli polisanmäld:

Samhällsnytt har pratat med Lena som säger att hon uppfattade detta som ett hot:

”Allt gick nog ut på att jag ifrågasatte hennes lämplighet som politiker. Hon vill få mig att vara tyst.”

Lena försökte få hjälp från en annan högt uppsatt socialdemokrat i kommunen – ordföranden i partistyrelsen i Söderköping, Pia Dingsten:

”Mailade även Socialdemokraternas ordförande. Fick bara till svar att hon kan inte ta ansvar för vad Lottie Fallman säger”, uppger Lena till Samhällsnytt:

Samhällsnytt har även varit i kontakt med en tredje kommuninvånare som vill vara anonym av rädsla för konsekvenser. Personen säger att denne blev kontaktad av Fallman med krav att ta bort inlägg från en grupp på Facebook som handlade om sexualbrottslingen Arif Moradi:

– Hon verkar utnyttja sin position som fritidspolitiker när det ligger henne själv i fatet, säger personen till Samhällsnytt.

LÄS MER: Löfven samtalade med illegal migrant dömd för sexbrott mot barn

När Samhällsnytt når Socialdemokraternas ordförande i Söderköping, Pia Dingsten, på telefon säger hon inledningsvis att hon inte känner till anklagelserna mot Fallman – detta trots att Samhällsnytt har tagit del av hennes mejlsvar om hotanklagelserna från den 2 januari. En halv minut senare ändrar hon dock sig när vi konfronterar henne med detta:

Men har du fått mejl från kommuninvånare med klagomål på Fallman?

– Jag har fått mejl och då ska jag svara dem på. Men mer än så här har jag inte tid att prata med dig tyvärr!

Samhällsnytt fick ta del av en skärmdump som visar att Pia Dingsten, som också är Facebook-vän med Fallman, skrev en uppmuntrande kommentar till ett inlägg av henne på Facebook om att sexualbrottslingen i sällskap med Lottie Fallmans son begav sig för att träffa Stefan Löfven:

Inte heller Socialdemokraternas partikansli i Stockholm vill ta något ansvar för Fallmans beteende.

Partiets pressekreterare Jonatan Hermansson säger till Samhällsnytt att vi borde kontakta det lokala partidistriktet.

Min fråga är om detta beteende gentemot väljare anses acceptabelt för en person med en maktposition inom S?

– De frågor som gäller våra lokala företrädare brukar vi hänvisa till de lokala partidistrikten.

Innebär det att det inte finns några allmänna etiska regler för hur era företrädare ska uppföra sig?`

– Jag hänvisar till den lokala avdelningen med den frågan.

Fast frågan är ju relevant för hela partiet och nu pratar jag inte om Fallman utan generellt. Finns det någon central policy?

– Inte vad jag känner till att det finns något sådant på nationell nivå.

Samhällsnytt har även varit i kontakt med Lottie Fallman för att låta henne bemöta anklagelserna. Fallman svarar dock på Facebook att ”kontakt är onödig”.

LÄS MER: Afghanernas talesperson Moradi satt i förvar – oklar identitet uppges vara orsaken

Samhällsnytt frågar en av de personer som anser sig ha blivit hotade av Fallman, den sjukskrivna Lena Nilsson som tidigare själv arbetade för kommunen:

Finns det något sätt på vilket Fallman kan göra livet svårare för dig?

– Det är en liten stad och alla känner alla… – får vi till svar.

Läs även min krönika med anledning av denna artikel – ”Vem ska stoppa Söderköpingsnätverket?”

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons