Atvidaberg

T.v. Kommunfullmäktiges ordförande Elisabet Edlund (S). T.h. Gardintyg från Svenskt Tenn. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Kommunledning köpte ”konstnärliga” gardiner åt sig själva för 117 000 – höjer skatten

Publicerad 2/28/2020
Annons

En kommun i Östergötland har köpt in gardiner till fullmäktigesalen för hela 117 000 kronor av skattebetalarnas pengar. Lokala S-pampen Elisabet Edlund försvarar inköpet med att det handlar om ”konstnärlig utsmyckning”.

Det var på fredagen som det uppmärksammades att Åtvidabergs kommun som styrs av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet har valt att inreda politikernas lokal med nya gardiner från det fashionabla inredningsföretaget Svensk Tenn som är kunglig hovleverantör.

LÄS ÄVEN: Kungsbacka spenderade hundratusentals kronor på solstolar i oktober – skär ned på skolan

Kommunens nya gardiner har ett mönster skapat av den kände formgivaren Josef Frank och kostnaden för sömnad och mönsterpassning landar på hela 2 000 kronor per meter. Sammanlagt tvingas skattebetalarna lägga hela 117 000 kronor för politikernas lyxshopping.

S-pamp försvarar inköpet

När lokaltidningen Corren talar med socialdemokraten Elisabet Edlund som är fullmäktiges ordförande ser hon inget problem i att handla textil för 117 000 kronor till en sal för politiker eftersom de gamla var ”halvsjaskiga”.

– De är fina tycker jag, säger Edlund (S) om de nya tygerna.

Kommunen har hittat ett kryphål i regelverket genom att kalla det hela för en ”konstnärlig utsmyckning”. Franz Larsson är inköpsansvarig och han säger att lagen om offentlig upphandling ger utrymme för direktupphandling när det gäller en unik konstnärlig prestation.

Kommunen i ekonomisk kris –  höjer skatten

Samtidigt visar en nätgranskning att kommunen dras med ekonomiska problem. I oktober rapporterade statstelevisionen att den kommunala skatten höjs med 44 öre år 2020. Elisabet Edlunds kollega, kommunalrådet Thomas Lidberg (S), berättade vid tillfället att man går back nästan 10 miljoner kronor.

– Vi har en dålig ekonomi. Enligt den senaste prognosen ligger vi minus 9,1 miljoner. Vi har gjort så i kommunen att vi finansierar våra egna finansieringar och ska vi klara av dem som vi gått ut med, och till viss del även påbörjat, måste vi ha ett ekonomiskt resultat som står i paritet med investeringarna, säger Lidberg.

Den nästföljande månaden uppmärksammades det att underskotten inom vård- och omsorg skenade iväg och pekade på minus 16 miljoner kronor i förhållande till budget.

LÄS ÄVEN: S-riksdagsledamot drev påverkansoperation för att porta partiledare

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
788Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons