vaccin-liselotte-forjd-tanum

Tanums kommunalråd Liselotte Fröjd (M) duckar frågor från media.

Inrikes

Kommuntoppar fick vaccin i förtur – motiveras med ”rikets säkerhet”

Publicerad 3/11/2021
Annons

Tanum är en av de kommuner i landet där det avslöjats att makthavare fått gräddfil till att vaccinera sig mot covid-19. Kommunledningen har försvarat särbehandlingen med att det skett i enlighet med en framtagen pandemiplan. Men när media vill ta del av och granska den blir det stopp – den har hemligstämplats med hänvisning till ”rikets säkerhet”

Det var i slutet av januari som det framkom att nomenklaturan i Tanums kommun fått första tjing på de vaccinationsdoser som det råder brist på i Sverige. Detta i stället för att prioritera personer i riskgrupper.

Vägrar lämna ut handlingar

I samband med avslöjandet försvarade sig kommunledningen med att gräddfilen låg i linje med den pandemiplan man tagit fram för Tanum. Dessa brukar vara offentlig handling men när Sveriges Radio P4 Väst vill få ut den inför ett uppföljande reportage får man nej. Planen har plötsligt hemligstämplats.

På fråga om varför uppger kommunen att det gjorts ”med hänsyn till rikets säkerhet” och att det skulle kunna ”skada rikets försvar om uppgifterna röjs”.

Samtidigt har ingen annan kommun i regionen sekretessbelagt sina pandemiplaner utan tvärtom utan dröjsmål skickat dessa till SR på begäran och några har den dessutom utlagd på webben för allmänheten att läsa.

Motivet till hemligstämpling ifrågasätts

Från oppositionspolitiskt håll ifrågasätts den officiella förklaringen till att handlingarna hemligstämplats och inte lämnas ut som ”väldigt märklig”. Detta eftersom planen inte var hemlig innan de för kommunen besvärande uppgifterna uppmärksammandes om vaccinationsprivilegier för ledande kommuntjänstemän.

Kommunalrådet Liselotte Fröjd (M) rapporteras hålla sig undan media och har inte gått att få tag på för en kommentar.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons