Två bröder från Syrien har dömts för en brutal misshandel mot tågvärden Mattias Nasser ombord på ett Pågatåg i Skåne i november förra året. Straffen blev emellertid milda villkorlig dom med hundra timmars samhällstjänst respektive ungdomsvård.
– De har fått alldeles för mycket straffrabatt, säger Mattias Nasser till Samnytt.

Det var den 11 november förra året som Mattias Nasser arbetade som tågvärd ombord på ett Pågatåg i Skåne. När han kom till tågets tysta kupé upptäckte han att en av passagerarna, en ung man, satt och pratade i sin telefon. Mattias uppmanade mannen att vara tyst, och sade till denne att om han behövde prata i telefon var han tvungen att lämna vagnen.

Efter en del protester gick den högljudda passageraren till slut med på att lämna vagnen, men ringde istället sin storebror som satt i en annan vagn. Med storebror på plats sade den yngre av bröderna till Mattias att han inte hade rätt att säga åt honom vad han skulle göra. Därefter slog han till Mattias i ansiktet. Hans storebror följde upp med att sparka Mattias i magen.

Brödraparet fortsatte därefter att sparka och slå Mattias upprepade gånger i ansiktet. Flera passagerare blev vittnen till den brutala misshandeln och skrek åt männen att sluta. Eftersom Mattias tappade sina nycklar under misshandeln kunde han inte slå larm. När tåget till slut stannade i Bjuv, flydde de båda männen springandes från tåget.

Efter misshandeln blödde Mattias från ansiktet. Han var svullen, har en blodig näsa och blodiga tänder. Senare konstateras att han fått tre ansiktsfrakturer. Mattias sjukskrev sig i tre veckor efter händelsen.

Från Syrien

Efter att polisen publicerat övervakningsbilder från misshandeln valde bröderna att självmant överlämna sig till polisen. I polisförhör har de hävdat att tågvärden tog stryptag på den yngre av bröderna och att han dessutom sade kränkande och rasistiska saker på arabiska. Mattias Nasser nekar till att ha pratat arabiska med männen och de syriska brödernas version av misshandeln får vare sig stöd av vittnen eller övervakningsbilder. En sjuksköterska blev vittne till misshandeln:

Nu har de båda bröderna som misshandlade Mattias Nasser i november förra året dömts för misshandeln. Den äldre av dem, Mohammed Alsamsam är en 21-årig man som är syrisk medborgare och tidigare ostraffad i Sverige. Mohammed döms för våld mot tjänsteman till villkorlig dom med 100 timmars samhällstjänst.

Den yngre av dem, 21-åringens lillebror Hamza Alsamsam, är 18 år och har dubbelt svenskt och syriskt medborgarskap. Han har tidigare dömts för brott i Sverige. Hamza döms för våld mot tjänsteman till ungdomsvård.

Bröderna döms dessutom att solidariskt betala 17 238 kronor i skadestånd till tågvärden Mattias. Enligt uppgifterna från Skatteverket folkbokfördes bröderna i Sverige i oktober 2015.

Hamza och Mohammed Alsamsam. Foto: Polisen

”Domen har fått mig att må sämre”

Tågvärden Mattias Nasser berättar för Samnytt att han är missnöjd med domen.

– De har fått alldeles för mycket straffrabatt med tanke på de skador de vållat mig, säger han till Samnytt.

– Domen har fått mig att må sämre igen. Den är mer till deras fördel än min.

Det är tufft emellanåt

Mattias berättar också att misshandeln gjort att han blivit mer försiktig och att han numera undviker att konfrontera passagerare.

– Man vet inte vilka människor man möter. Det är tufft emellanåt, säger han.

– Jag undviker att gå in i de tysta kupéerna för att inte möta de problem som finns där.

Mattias berättar också hade möjlighet att vara sjukskriven längre, men valde att gå tillbaka till jobbet tidigare för att träffa kolleger och ”prata av sig”.

Knark och våld

Mattias Nasser berättar att situationen ombord på tågen blivit sämre på senare år.

– Vi som jobbar inom yrket är tacksamma att ni lyfter problematiken. Det har blivit mycket inom kollektivtrafiken. Inte bara våld. Narkotikaförsäljningen har ökat jättemycket. Kunderna står på plattformen och försäljaren åker runt och säljer på tåget, berättar han.

– Det är inte många som tänker på det. Vi som jobbar med det här ser vad som händer, men det pratas aldrig om det, säger tågvärden Mattias Nasser.

LÄS ÄVEN: Spottloskor, hot och våld – Därför kan SJ-tåg sluta stanna i Kumla

Du kan endast läsa denna artikel på Samnytt

Vill du läsa mer exklusivt material? Då behöver vi ditt stöd!

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.