moské bön islam muslimer

Tasnim News Agency, CC BY 4.0

Inrikes

Konflikt på sfi-skola – muslimska elever kräver bönerum

Publicerad 5/14/2022
Annons

På Komvux Malmö är en majoritet av eleverna migranter från muslimska länder. Då toaletten anses som en ohelig och olämplig plats att be på kräver man att få tillgång till ett separat rum att be i.

I dagsläget ber en del elever i korridoren, något som inte uppskattas av alla i personalen. Då frågan i januari lyftes i skolans gemensamma chattforum skrev en av lärarna att det för vissa är ”oerhört stötande att behöva passera människor som utför en sådan religiös ritual och det borde inte förekomma alls i offentliga byggnader som skolor”.

LÄS ÄVEN: Boende på Lidingö klagar: ”Vårdcentralens väntrum är inte en moské”

På skolan pratar Sydsvenskan med elever som påstår att vissa i personalen ifrågasätter varför muslimska kvinnor bär slöja och att de inte vill undervisa elever som bär niqab samt att ledningen inte tar frågan på allvar.

Inte aktuellt med bönerum

Samma dag blir flera anställda på skolan som tidningen pratat med uppringda av sina respektive chefer. Samtliga anställda som Sydsvenskan träffat backar sedan och vill inte längre ställa upp med sina citat, inte ens anonymt. De befarar att utsättas för repressalier och bli utstötta av kollegor.

LÄS ÄVEN: Oklara regler om bön på bussgolvet för chaufförer i Malmö

Enligt Yerk Liveröd, en av rektorerna, är det inte aktuellt med något bönerum.

– Vi är enbart en skola. Det enda vi ska ha rum för är undervisning. Vårt uppdrag är att undervisa, säger han.

Lärare tillrättavisades

Att det skulle finnas en nedsättande attityd mot islam och muslimska elever bland personalen är inget Liveröd känner igen. Däremot bekräftar han att en lärare uttryckt motstånd mot att undervisa elever med niqab.

LÄS ÄVEN: Förare höll muslimsk bön i SL-buss – vägrade släppa in kvinna

– Den kommentaren är inte acceptabel, och den personen fick sedan samtal med rektor. Vi ska undervisa alla som behöver svenska.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons