I en intervju uppgav klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att Socialdemokraterna ägnat sina åtta senaste år vid makten med att nedmontera kärnkraften. Att en minister i den blågula regeringen påpekar att Socialdemokraterna låtit Miljöpartiet härja fritt och tillsammans saboterat den tidigare trygga och kostnadseffektiva svenska elförsörjningen gillas inte i S och nu KU-anmäls ministern.

Det var i en intervju i Sveriges Radio, med anledning av den pressträff som Magdalena Andersson (S) och Muharrem Demirok (C) höll där man attackerade regeringens klimatpolitik, som Romina Pourmokhtari gjorde uttalandet.

LÄS ÄVEN: Nytt finskt kärnkraftverk sänker svenska elpriser

”Varför anlände jag till ett regeringskansli där ansökningarna om att få starta havsbaserade vindkraftverk växte på hög och där man inte gjort någonting för att skynda på tillståndsprocesser?” frågade hon sig och sa också att S ”ägnat de senaste åtta åren åt att montera ner kärnkraften när vi tvärtom behöver bygga ut den”.

”Osanningar”

Detta fick Anna-Caren Sätherberg (S) att tända till.

– Till slut blir man jädrigt trött på osanningar. De har fortfarande inte lämnat valretoriken och Sverige förtjänar ett bättre samtalsklimat där statsråd ger en bild som är sann, säger Sätherberg till Expressen.

Trots löften om att vara återhållsamma med KU-anmälningar gjorde man så sent som i november en sådan mot statsminister Ulf Kristersson (M) för dennes uttalande om att S ”i total hållningslöshet lade ned svensk fungerande kärnkraft”.

LÄS ÄVEN: Rapport: Vinterns elkaos orsakades av nedlagd kärnkraft

I ett sms till Expressen kommenterar Romina Pourmokhtari anmälan:

Det är uppenbart att Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet ägnat de senaste åtta åren åt att kraftigt försvåra för kärnkraften som energislag i stället för att bygga ut all svensk fossilfri energi, vindkraft och kärnkraft. Socialdemokraterna vill distrahera från detta med politiskt spel i stället för att ge det svenska folket besked. Är de beredda att ändra sig och stå bakom ny svensk kärnkraft?