Liljevalchs nya konsthall i Stockholm är inte ännu färdigbyggd men har ändå vållat debatt för sitt utseende som kritiserats. Nu har byggnaden utsetts till 2020 års fulaste nybygge.

2013 utlyste Stockholms stad en arkitekttävling för en utbyggd konsthall vid Liljevalchs på Djurgården och inom kort står Liljevalchs+ klar med officiell invigning i augusti.

Nu har bygganden förärats med årets Kasper Kalkon-pris som sedan 2017 delats ut av föreningen Arkitekturupproret för ”fulaste nyproduktion” under det föregående året.

Bakom Liljevalchs+ står Gert Wingårdhs arkitektbyrå Wingårdhs som hamnade på platserna etta, trea och femma. Av totalt 12 514 röster fick Liljevalchs+ överlägsna 3 595 jämfört med 1 632 röster för tvåan.

 Ska vi kalla detta Gerts sarkofag eller hans mausoleum och hoppas att den här typen av arkitektur snart går i graven? Att bygga en “wingårdhslåda” har blivit ett begrepp i Sveriges arkitekturvärld. Särskilt när man som i det här fallet smäller upp en ny och avvikande byggnad i en omtyckt historisk miljö, i en stil som sticker ut och provocerar istället för att passa in och harmonisera. Denna bunkerpastisch är en makaber betongkloss med perforerade hål som mest liknar inmurade flaskbottnar.

Enligt Arkitekturupproret har byggnaden kostat skattebetalarna över en halv miljard kronor och ligger i nuläget 130 miljoner över budget.

Varken Liljevalchs, Gert Wingårdhs arkitektbyrå Wingårdhs eller Stockholms stads fastighetskontor vill medverka då SVT Nyheter uppmärksammar priset.

Gert Wingårdh står även bakom den modernistiska tillbyggnad Solna stad planerar för Stallmästaregården, Stockholms äldsta värdshus, med anor från 1600-talet.

LÄS ÄVEN: Kommun planerar modernistisk tillbyggnad på Stockholms äldsta värdshus