I Sverige har det blivit ovanligare att använda sig av kontanter när man handlar. Vanligtvis brukar andelen kontanter öka något under julhandeln i december månad – men i år har mönstret sett något annorlunda ut. Fler svenskar har använt kontanter.

Statistiska centralbyrån har via sin finansmarknadsstatistik upptäckt att användningen av kontanter ökar i Sverige.

– Förändringen mellan februari och mars sticker ut från tidsserien. Då ökade kontantanvändningen med 7,57 procent, den enskilt största ökningen under en månad sedan år 2000, säger Tove Åkerrén Ögren, nationalekonom på SCB.

LÄS ÄVEN: Facebookgrupp för att bojkotta kontantlösa butiker växer: ”Att neka kontanter är ett hot mot grundlagen”

Omvärldsläget tros ha påverkat

Tove Åkerrén Ögren konstaterar att det osäkra omvärldsläget lär vara den största bakomliggande faktorn till ökningen. Kriget i Ukraina inleddes den 24 februari och senare under våren publicerade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en undersökning som visade att Sveriges invånare hade ökat sitt engagemang för beredskap efter att kriget drogs igång.

Sett till mängden kontanter som var i omlopp år 2000 – 82 miljarder kronor – har man sett en minskning med ett tiotal miljarder kronor fram till september i år då 64 miljarder kronor cirkulerade i sedlar och mynt. Å andra sidan har mängden stadigt ökat sedan 2017.

SE ÄVEN: Dokumentär: Kriget mot kontanterna