Kritiken mot den i det stora flertalets ögon arkitektoniskt extremt fula utbyggnaden av Liljevalchs konstmuseum i Stockholm har varit massiv. Nu kan en motsvarande skandal vara på väg att segla upp i Göteborg. Detta efter att kommunstyrelsen klubbat en utbyggnad av stadens konstmuseum som bjärt skär sig mot den 100 år gamla ursprungsbyggnaden och omgivande stadsbebyggelse.

800 miljoner kronor, de flesta från skattebetalarna, beviljade kommunstyrelsen i Göteborg på onsdagen till stadens konstmuseum. En del av pengarna ska gå till att rusta upp den gamla byggnaden men avsevärda summor går också till att uppföra en ny tillbyggnad som kommer att skymma hela den gamla och dess valvbågesmyckade entré.

Av ritningar framgår hur det kommer att se ut när den nya byggnaden står klar. Den uppförs direkt framför ursprungsbyggnaden och får en helt slät och blank fasad utan synliga dörrar eller fönster. Den påminner i utseende om en liggande variant på monoliten i science fiction-författaren Arthur C Clarkes rymdepos 2001.

Bara en av tio gillar förslaget

Expressen som rapporterar om beslutet har frågat närmare 3 000 personer om vad man tycker om byggnaden. Endast en av tio ger tummen upp medan en förkrossande majoritet i stället vill att byggnaden ska få en mer traditionell utformning som arkitektoniskt harmonierar med den anrika stadsmiljön.

Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet. I sitt reservationsyttrande anförde man invändningar mot den ”modernistiska byggnaden som kommer att flankera byggnaden”. I skrivelsen liknar man utseendemässigt tillbyggnadsförslaget ”staplade lastpallar”.

Liberalerna uttryckte däremot glädje efter onsdagens kommunstyrelsebeslut. Partiet menar att den nuvarande byggnaden är ”gammalmodig”.