Efter att Pensionsmyndigheten kontrollerade oanmälda utländska pensioner och upptäckte felaktigheter i över 50 procent av fallen, ska man nu titta närmare på eventuella kopplingar mellan pensionsfusk och den organiserade brottsligheten.

I fjol betalade Pensionsmyndigheten ut 388 miljarder kronor, mest av samtliga utbetalande myndigheter. Samtidigt visar myndighetens kontrollverksamhet att felaktiga utbetalningar är ett omfattande problem.

– Det är en stor utmaning för samhället. Det är ingen som tycker det är bra om pengar går till fel personer, säger Lisa Nordenhäll, enhetschef för kontrollenheten på Pensionsmyndigheten, till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Pensionsmyndighetens upptäckt: Invandrare får TVÅ pensioner SAMTIDIGT

Då man nyligen genomförde en riktad kontroll på oanmälda utländska pensioner visade det sig att utbetalningarna byggde på felaktiga uppgifter i mer än hälften av fallen. Pensionspengar från andra länder påverkar den svenska pensionen och myndigheten kände inte till den utländska pensionen.

– Det är en ganska stor andel. Jag kan tänka mig att problemet är generellt, oavsett vilket land man skulle titta på så hittar man nog felaktigheter, säger Lisa Nordenhäll.

Välfärdsfusk göder kriminella

Slarv och okunskap påstås ligga bakom den största andelen fel som upptäcks av myndigheten, men även det medvetna fusket beskrivs som omfattande. Förra året krävde myndigheten tillbaka 37 miljoner kronor i fall där det fanns misstanke om brott. Dessutom gjorde myndigheten polisanmälningar i 116 fall, en fördubbling från 2018.

LÄS ÄVEN: Nationalekonom: Klanerna dränerar välfärden genom bidragsfusk

Välfärdsfusk är en viktig inkomstkälla för den organiserade brottsligheten och Pensionsmyndigheten kartlägger nu om pensionssystemet utnyttjas av grovt kriminella.

– Vi ser fall där det finns misstanke om uppsåt och det går inte att utesluta att det finns kopplingar till organiserad brottslighet, säger Lisa Nordenhäll.