Nu på lördag ska ännu en koran brinna. Denna gång på Sergels torg i centrala Stockholm. Det hoppas åtminstone de båda koranbrännarna Salwan Momika och Salwan Najem.
– Koranen är ett hot mot Sverige, säger Najem till Samnytt.

Salwan Momika är det många som lärt sig namnet på senaste månaderna. Irakiern som under sommaren eldat koranen utanför Stockholms moské och sparkat fotboll med den på Mynttorget mittemot riksdagshuset.

Momika har bara bott i Sverige i några år och har endast ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. Han pratar arabiska, lite engelska och nästan ingen svenska. Men hans manifestationer har lett till kraftfulla protester från militanta muslimer och regeringen överväger ytterligare inskränkningar av yttrandefriheten i förhoppning om att blidka de Allahtrogna våldsverkarna.

LÄS MER: Kristen irakier nekas bränna koranen i Stockholm – ”Islamisk lag står över svensk lag”

Men han är inte ensam vid de islamfientliga manifestationerna. Med sig har han sin namne Salwan Najem – även han från Irak. Najem har bott i Sverige sedan 90-talet. Han bryter kraftigt, men talar fullt begriplig svenska.

”Ni ska vara ärliga”

Det är Salwan Najems namn som står på flera av de ansökningar om demonstrationstillstånd som duon skickat in till polisen under våren och sommaren. När Samnytt pratar med Najem är han noga med att bli korrekt citerad.

Faksimil YouTube

Han säger att han flera gånger blivit felaktigt återgiven av journalister som intervjuat honom.

– Jag gillar inte att ni håller på och jiddrar med mig. Ni ska vara ärliga mot mig och er själva, påpekar han.

Har jag skrivit något fel någon gång?

– Inte du, men det är många som skrivit fel, förklarar han och ger Aftonbladet som exempel.

Koranbränning på Sergels torg

Salwan Momika och Salwan Najem må ha samma förnamn. Men de är inte släkt på något sätt.

– Vi är bara kompisar, förklarar Najem som med sina snart 49 år är tolv år äldre än Momika.

Och han går gärna rakt på sak och berättar om nästa planerade koranbränning: I Stockholm. Nu på lördag.

– Mitt på plattan på Sergels torg, säger han.

Han har skickat in en ansökan till polisen. Men de har ännu inte fått grönt ljus. Andra planerade koranbränningar, bland annat en utanför Fittja moské, har de valt att ställa in. De vill istället satsa på platser där många svenskar rör sig:

– Det är många svenskar där. Vi vill visa för allmänheten vad som står i koranen, förklarar Najem.

”De vill införa sharia”

Salwan Najem hänvisar till vers 111 i sura, det vills säga ett kapitel i koranen, som heter ”At-Tawbah”. Den handlar om att kriga och döda för Allah.

– Koranen är ett hot mot Sverige. De vill införa sharia här, säger han.

– De kapar händerna på tjuvar. Om man är kristen eller jude så måste de döda oss. De slår tjejer som inte lyder dem och gifter sig med små tjejer som inte ens fått sin mens än.

– Sverige kommer gå åt helvete om ni accepterar den här boken. Ni håller på att bygga moskéer åt dem, och där lär de barnen det här.

Vill ni förbjuda koranen?

– Ja, absolut! Absolut!

LÄS ÄVEN: Salwan Momika: Förbjud koranen

Två miljoner dollar

Enligt Najem är det islam som förstört länderna i Mellanöstern.

– Vi flydde från vårt land på grund av islam. Nu har de hittat hit också och vill ha sharia. De är emot demokrati, säger han.

Tycker ni inte att det är bra med religionsfrihet?

– Jo. Du kan få tro på en sten om du vill, men kasta inte stenen på mig. Förstår du vad jag menar?

– Tro på den där guden om du vill, men den där guden beordrar dig att döda mig. Ska jag acceptera att jag ska dödas på grund av den där jävla boken? Snälla!

Enligt Salwan Najem har han och Salwan Momika ett pris på sina huvuden: Två miljoner dollar och en koran i guld till den som dödar dem. De hävdar att det är irakiska staten, som han beskriver som en ”terrorstat, som utlovat belöningen.

– De kommer efter oss och efter civilpoliserna också, säger han.

Faksimil YouTube

”Då blir Sverige som Afghanistan”

Det finns de som hävdar att koranbrännarna endast är ute efter permanent uppehållstillstånd i Sverige. Att de bränner koranen för att de inte ska kunna utvisas. Det resonemanget avfärdar Najem.

– Jag är svensk medborgare sedan 2005, påpekar han, vilket vid kontroll med Migrationsverket visar sig stämma.

Salwan Najem vet inte hur de kommer göra om regeringen Ulf Kristersson får igenom sitt förbud mot koranbränningar. Om de då kommer fortsätta bränna koranen, eller om de tvingas sluta med det.

– Då går regeringen emot Sveriges grundlag. Då är Sverige inte längre en demokrati. Då finns ingen frihet. Då blir det kaos. Då blir Sverige som Afghanistan, säger Salwan Najem.

– Jag skadar inte någon. Jag bränner bara lite papper. Det finns ingen frihet i det här landet om de skulle förbjuda det.

LÄS MER: Koranbrännare pekas ut som tidigare officer i Iran-stödd milis