Vanligtvis kända för sin höga kvalitet har Toyota fått problem. Det japanska företagets nya elbil bZ4X har utvecklats till en huvudvärk som man inte tycks kunna råda bot på.

Det var för tre månader sen som man upptäckte det allvarliga felet där hjulbultarna kan lossna och få hjulen att ramla av under körning. Elbilen fick körförbud och ägare uppmanades att genast parkera sina bilar. Tre månader senare finns fortfarande ingen lösning och runt om i världen står tusentals Toyota bZ4X stilla.

LÄS ÄVEN: Prischock väntar för elbilsägare i vinter

I Sverige har bara ett fåtal exemplar hunnit ut till återförsäljare och inga har levererats till dem som beställt elbilen.

På Toyota Sverige bekräftar man att ingen lösning finns i sikte.

– Det finns ingen ny information tillgänglig i dagsläget, säger PR-chef Christian Hallin till Carup.

Tre kända fall

I resten av världen har 2 700 elbilar levererats och i USA har två av 232 sålda tappat hjul. Ett fall har också inträffat i Taiwan. Trots att Toyota har kunnat återskapa felet i tester har man ingen lösning.

”Bultarna kan lossna på grund av upprepade skarpa svängar och plötsliga inbromsningar. Om du fortsätter att köra i det tillståndet kommer därför onormalt ljud att genereras och i värsta fall kan däcken falla av”, har Toyota uppgett för ägare.

Lånebil med gratis bensin

Köpare av Toyota bZ4X i USA har fått brev från Toyota där de erbjuds att sälja tillbaka sin elbil till Toyota, alternativt få en lånebil med bensinen betald tills en lösning kommer.

LÄS ÄVEN: Elbilar ingen hit bland miljöpartister

Även systermodellen Subaru Solterra är drabbad, men inga exemplar av den modellen har levererats.