Vad polisen kallar för ”fulbesiktningar”, där besiktningsmän mot en summa pengar godkänner skrotbilar och rena dödsfällor – i bland utan att överhuvudtaget se dem, ökar. Flera liknande härvor utreds just nu parallellt.

I fjol avgjordes ett mutmål i Göteborgs tingsrätt där en besiktningstekniker vid Opus bilprovning i Hisings Backa fälldes för att via mellanhand ha godkänt fordon oavsett skick mot mutor.

Utredningen omfattade totalt 118 fordon som mellanhanden bokat in för besiktning och som polisen misstänker har ”fulbesiktigats”, dock fälldes han bara för sju fall av mutbrott.

LÄS ÄVEN: Allt fler försöker muta myndighetspersoner

Man misstänker att bilarna inte ens varit på plats i större delen av fallen då de godkänts.

– Jag fick höra från en kompis att man kunde swisha till en person så blev bilen godkänd, berättade en man under rättegången.

Många av bilarna såldes snabbt efter besiktningen, vilket ofta blivit en dyr affär för köparna som står med fallfärdiga bilar.

Nio av tio underkändes

Nio av tio fordon som fick godkänt vid misstänkta fulbesiktningar på Opus bilprovning fick enligt Expressens genomgång senare fick underkänt vid en korrekt besiktning.

Enligt Mats Nygren, utredare på Transportstyrelsens avdelning för väg och järnväg, är deras känsla att detta är något som blir vanligare och vanligare.

– Det är en trafiksäkerhetsrisk, när man förväntar sig att någon kollar på bilen en gång varje år men så gör man inte det. Det kan ju vara vilka fel som helst som man inte uppdagar då, säger Stefan Erkensjö, vid polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

Del av Sveriges nya kriminalitet

Nu kräver regeringen att Transportsstyrelsens tillsyn ska stärkas.

– Det vi ser är en kriminalitet och en brottslighet som tar sig nya uttryck i samhället på bred front där olika typer av tjänsteutövningar och yrken utsätts och riskerar utsättas för hot och otillåten påverkan, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

LÄS ÄVEN: Sjukhuschefen Adel tog emot 200 000 kronor i muta

Polisen utreder just nu fyra stora härvor som påminner om Opus bilprovning i Hisings Backa.