Mordförsök 95

Patrick Gjoshaj högg flickvännens släkting i huvudet. Foto: Polisen

Inrikes

Kosovoalban accepterade inte separation – högg flickvännens släkting med machete

Publicerad 4/27/2021
Annons

En kosovoalbansk man som vid sidan om att ägna sig åt brott i landet även har kontrollerat sin flickväns liv enligt muslimska regler kunde inte acceptera när hon till slut bestämde sig för att lämna honom. Mannen meddelade att han skulle mörda hennes far ”som en hund”. I samband med att kvinnan besökte deras gemensamma lägenhet för att hämta sina tillhörigheter gick mannen till macheteattack mot hennes far och släkting som körde henne.Nu döms mannen för brottet – men får stanna kvar i Sverige eftersom åklagaren aldrig yrkade på utvisning.

Det var i november förra året som flickvännen åkte tillsammans med släktingar till bostaden på Smålandsgatan i Håsten i Varberg. Släktingarna hade följt med till platsen eftersom kvinnan var rädd för sin 27-årige ex-pojkvän efter vad som beskrivs ha varit ett osunt förhållande, vilket Hallands Nyheter var först att rapportera om (2021-04-16).

LÄS ÄVEN: Mohammad torterade flickvännen när hon ville separera – slog sönder 11 ben med basebollträ

Kvinnans far och släktingar väntade i en bil utanför bostadshuset medan hon plockade ihop sina saker. Men helt plötsligt dök ex-pojkvännen Patrick Gjoshaj – tysk medborgare med bakgrund från Kosovo som invandrade till Sverige år 2011, upp vid släktingarnas bil.

Patrick var beväpnad med en stor machete och försökte öppna bildörren där flickvännens far satt skräckslagen. Detta efter att Patrick bara dagar tre dagar tidigare hade varnat flickvännen att hennes far kommer dö efter hennes beslut att lämna honom.

I polisförhör vittnar släktingarna hur Patrick försökte öppna dörren och hade ett ”psykopatiskt leende”.

Högg med macheten över kroppen

Kvinnans farbror klev ut ur bilen med en kofot för att avleda Patrick. Men då gick Patrick till attack mot honom med macheten. Farbrorn berättar för polisen att han trodde att han skulle dö när huggen matades mot hans huvud och kropp.

Ett av huggen går in mot farbrorns mage men träffar istället hans mobiltelefon som skyddar mot spetsen. Macheteattacken upphör när Patricks mor dyker upp på platsen och lyckas få bort honom.

Klicka på bilden för omaskad bild:


Klicka för omaskad bild.

Styrde kvinnans liv

Kvinnan berättar för polisen att Patrick har behandlat henne illa under lång tid genom förnedring, hot och våld. Bland våldsinslagen finns ett tillfälle där Patrick ska ha tryckt en kniv mot kvinnans hals men även tagit stryptag så att hon kände en rädsla för att kvävas till döds.

Enligt kvinnans vittnesmål har Patrick kontrollerat hennes liv i en grad där hon varken fick sminka sig eller åka och handla utan att först be om lov.

Patrick menade att han äger kvinnan som ska ”tjäna” honom.

I polisförhör medger Patrick att han har sagt fula ord men hävdar samtidigt att flickvännen överdriver. Vidare menar Patrick att flickvännens familj, som är ortodox kristna, hatar honom eftersom han är kriminell och albansk muslim.

Patrick påstår att kvinnans familj ska ha försökt att bryta deras förhållande och även vara orsaken till att han började hugga med macheten utanför bostaden.

Slår flickvänner

Patricks intresse av att kontrollera och slå kvinnor är något som även dyker upp i ett annat rättsfall. En polisutredning från år 2017 visar att hans dåvarande flickvän blev slagen med knytnävar, förnedrad och knivhotad vilket resulterade i att Patrick dömdes till fängelse i fem månader.

Det framgick av utredningen att det var viktigt för Patrick att relationen skulle präglas av albansk kultur.

Åklagaren yrkade inte på utvisning

Patrick figurerar sedan tidigare i belastningsregistret för flera fall av misshandel men även övergrepp i rättssak, olaga hot och försök till utpressning. Dessa brott har resulterat i olika fängelsevistelser på mellan tre och åtta månader.

När Patrick ställdes inför rätta i Varbergs tingsrätt tidigare i vår var han noga med att neka till alla brottsanklagelser. Istället hävdade Patrick att han agerade i nödvärn – detta trots att han gick runt med en större machete, högg mot huvudet och bara tre dagar tidigare hade hotat att mörda flickvännens far.

Den 16 april meddelade Varbergs tingsrätt att man anser att Patrick har försökt att mörda farbrorn och att det inte varit en fråga om nödvärn.

Han döms därför för försök till mord, grov misshandel, grovt olaga hot. Vidare döms han även för grov kvinnofridskränkning och olaga hot till fängelse i 10 år. Kammaråklagare Vjollca Turjaka yrkade inte på utvisning för Patrick trots att han är tysk medborgare.

LÄS ÄVEN: Jihad misshandlade frun efter att hon inte accepterade hans andra fru

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
882Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons