polis_blaljus-9387783
Inrikes

Kraftig detonation förstörde polislokal i Linköping

Publicerad 8/20/2019
Annons

Då polisen vid 13-tiden på måndagen skulle lämna ut ett föremål till sin ägare vid polisens lokaler för beslagtaget gods på garnisonsområdet i Linköping upptäckte man att det såg ut att ha påverkats på ett sätt som ”såg misstänkt farligt ut”. Man larmade den nationella bombskyddsgruppen och vid midnatt detonerade föremålet.

Enligt uppgifter ska föremålet ha varit en stulen moped där man ska ha gömt sprängdeg och spik i sadeln. I samband med att bombskyddet larmades, och man bedömde att föremålet behövde oskadliggöras, spärrades ett större område av och närliggande fastigheter evakuerades. Omkring 170 personer ska ha varit tvungna att lämna sina bostäder. Totalt berördes 3 000 personer, bland annat ett vårdboende.

Strax innan midnatt började man arbeta med föremålet och kort därpå skedde en kraftig detonation som förstörde byggnaden.

– Tanken var nog att det skulle bli en mindre detonation än vad det blev, säger Erik Terneborn vid polisen.

– Man har jobbat med föremålet för att oskadliggöra det, och i samband med det så har det detonerat. Det var inte helt så man ville att det skulle gå. Men också något som man tog höjd för. Vi kan konstatera att det var bra att vi evakuerade så många som vi gjorde.

Detonationen var kraftig och väckte många i staden. Boende i närheten vittnar om hur deras hus skakade och man kände av en tryckvåg.

Attentat mot bostadshus
I början av juni skedde en uppmärksammad explosion vid ett flerfamiljshus i korsningen Hamngatan/Ådalagatan i centrala Linköping.

LÄS ÄVEN: Gigantisk explosion i Linköping – platsen beskrivs som en ”krigszon”

Enligt polisen går det inte ännu att säga ifall det finns ett samband, men det är något man ska undersöka närmare.

Attentat mot polishus
Under de senaste åren har attentat mot i synnerhet polisbyggnader blivit allt vanligare. I januari 2018 detonerade en sprängladdning vid polishuset i Rosengård, i november 2017 detonerade någon form av sprängladdning i en bil som stod parkerad intill polishuset i Uppsala och i oktober 2017 förstördes entrén till polishuset på Berga i Helsingborg.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
828Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons