svenska-kraftnät-kraftledning-el

Tomas Ärlemo / Svenska kraftnät

Ekonomi

Kraftig nedgång i hushållens elförbrukning

Publicerad 07:57
Annons

De skenande elpriserna har fått de svenska hushållen att dra ned på elförbrukningen rejält, det framgår av nya siffror från Svenska kraftnät där man ser positivt på minskningen.

Enligt förbrukningssiffrorna för september gick användningen av el ned med 4,3 procent jämfört med samma månad i fjol. Samtidigt visar siffrorna att det är just hushållen som står för i princip hela minskningen medan övriga, som industrin, i stället ökar marginellt. I ett mer detaljerat perspektiv ligger hushållens minskning på 18 procent medan övriga ökar en procent.

Elförbrukningen minskar i samtliga elområden men minst i område 1 (-12 %) och mest i område 4 (-21 %).

LÄS ÄVEN: Ny studie: Halva elpriset om Ringhals 1 och 2 inte stängts

På Svenska kraftnät ser man positivt på utvecklingen då den sägs minska risken för bortkoppling i vinter avsevärt.

– Om vi antar att Ringhals 4 är borta hela vintern, men att den minskade elförbrukningen i september håller i sig under hela vintern krymper antalet timmar då vi har ett importberoende under en normal vinter till cirka 30, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät.

Svenska kraftnät rapporterade nyligen att Sveriges importbehov ökade från 36 till 149 timmar på grund av att Ringhals 4 inte kunde återstarta som planerat.

Förskjutning

Att det är just i elområde 3 och 4 som minskningen är som störst menar Ek är bra då det är där det gör mest nytta en kall vinterdag.

Även en förskjutning av elförbrukningen från morgon- och kvällstopparna till övrig tid på dygnet innebär enligt Ek en sänkt risk för effektbrist.

LÄS ÄVEN: Vattenfalls vd medger – nedlagd kärnkraft bakom skenande elpriser

Av siffrorna framgår också att hushållens minskade elförbrukning är större på dagen jämfört med kvällen, även om denna förskjutning är marginell.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons