försäkringskassan

Foto: AleWi.

Inrikes

Kraftig ökning av fusk med vab-ersättningen senaste året

Publicerad 1/10/2020
Annons

Bara under det senaste året har antalet föräldrar som misstänks fuska med vab-ersättningen ökat med nästan 50 procent. ”Det är en stor ökning”, konstaterar Alexandra Wallin, chef för avdelningen barn och familj på Försäkringskassan.

2018 gjordes 1 091 polisanmälningar om misstänkt vab-fusk – i fjol ökade de till 1 614.

– Det är en stor ökning. Det här beror på att vi har fokuserat på kontrollarbete. Fler kontroller och bättre kontroller – och då hittar vi fler fel, säger Alexandra Wallin, chef för avdelningen Barn och familj, på Försäkringskassan till Sveriges Radio.

Även summorna som krävts tillbaka av försäkringskassan har stigit rejält under samma period – från 69 till 81 miljoner kronor.

Enligt Wallin tar man fusket på största allvar och man satsar på fler kontroller. Samtidigt menar hon att de flesta vill göra rätt och gör också rätt, så man satsar även på information.

För att förenkla för försäkringskassan att utföra kontroller efterlyser hon en lagändring för att bland annat få tillgång till de månatliga arbetsgivaruppgifterna och bygga it-system som kontrollerade frånvaron.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
805Kritik när brittiska URAN-granater skickas till Ukraina
Annons