Arkivbild. Foto: Pixabay

Kraftig ökning av män som steriliserar sig

81 Shares

Ökningen mellan 2013 och 2017 ligger på 70 procent. Kvinnors alltmer negativa inställning till hormonella preventivmedel tros vara en av orsakerna.

I absoluta tal handlar det om 1 400 stycken 2013 och 2 500 i fjol.

– Vi tror att det beror på att allt fler kvinnor har en negativ inställning till det här med hormonella preventivmedel. Det troliga är att man upplevt biverkningar tidigare, eller så har man en hormonrädsla som gör att man inte vill använda hormonella preventivmedel och då väljer männen att ta ansvar för den reproduktiva hälsan på det här sättet, säger Niklas Envall, barnmorska på RFSU som doktorerat på preventivmedel på Karolinska Institutet.

Medan metoden blir alltmer populär i Sverige är trenden den motsatta i länder som USA och Kanada. Länder där det fortfarande är vanligt förekommande är Storbritannien och Australien – i det sistnämnda fallet är 10-15 procent av männen steriliserade.

Bland landets tre största landsting och regioner är trenden tydligast i Stockholm där antalet mer än fördubblats på tre år och fortsätter att stiga i år.

81 Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.