pengar-skuld-kreditkort
Ekonomi

Kraftig ökning av skulder till inkasso – ny rekordnivå

Publicerad 8/4/2021
Annons

I branschorganisationen Svensk Inkassos årsrapport framgår det att svenska folkets skulder till inkasso aldrig varit så högt som under fjolåret. Dessutom rör det sig om en fördubbling på bara några år.

2020 låg beloppet som ska inkasseras på rekordhöga 94,2 miljarder kronor, en rejäl ökning jämfört med 85,2 miljarder året innan, och det fortsätter enligt rapporten att eskalera. 94 miljarder är en fördubbling sedan 2008 då inkassobranschen började föra statistik.

På Svensk Inkasso ser ordförande Fredrik Engström en koppling mellan de ökade skulderna och den ökade e-handeln.

– Det är oroande att skuldsumman fortsätter att öka, säger han. En del människor har förstås dragit på sig för många krediter men vi vet också att de vanligaste orsakerna till att människor hamnar i skuldsättning är arbetslöshet, sjukdom eller skilsmässa, säger Engström till SVT Nyheter.

Pensionärer

Bland ärendena har han noterat en ny grupp.

– På senare år har vi sett att pensionering är något som försämrar ekonomin och gör att man hamnar i skuldsättning.

De flesta inkassobolagen tror att skuldproblematiken kommer att fortsätta öka. Inte ett enda företag tror att de kommer få mindre att göra.

Skuld och skam

I en undersökning som Kronofogden genomförde 2020 vittnar många om skuld, skam, stress och social isolering. Närmare nio av tio uppgav att de oroar sig över sin privatekonomi och lika många uppgav att deras livskvalitet försämras av skulderna.

Tre av fyra sade att de skäms över att prata om sin privatekonomi med andra och kopplingen mellan ekonomisk stress och psykisk ohälsa är stark.

– Många är rädda för hur omgivningen ska reagera och undviker att berätta om sin situation. Men flera uttrycker samtidigt en vilja att ta tag i sina problem. Här kan vi och andra som möter människor med ekonomiska svårigheter göra stor skillnad, genom att uppmuntra till handling och guida till rätt hjälp, säger Amanda Vargensten Westerström, som arbetar i den förebyggande verksamheten på Kronofogden.

Enligt tidigare studier är det i samband med omvälvande livshändelser många tappar kontroll över ekonomin, till exempel arbetslöshet, sjukdom, separation eller konkurs, i kombination med låga inkomster och redan små marginaler.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons