labb prover läkare

Pixabay

Inrikes

Kraftig ökning av tidigare utrotade könssjukdomar i Sverige

Publicerad 8/30/2021
Annons

Syfilis som tidigare nästintill var utrotat i Sverige, men finns utbrett i andra utomeuropeiska länder, är en av de könssjukdomar som nu ökar.

Under sommaren har klamydia ökat dramatiskt. I juli rapporterades 68 procent fler fall jämfört med juni.

– I sommar har man vidgat sin umgängeskrets och många känner sig tryggare i takt med att antal covid-fall går ner, säger Lena Marions, docent och överläkare i gynekologi, till Aftonbladet.

Även syfilis och gonorré har gått upp de senaste åren. Just syfilis var tidigare så gott som utrotat i Sverige men är vanligt förekommande i många utomeuropeiska länder.

– Man vet inte riktigt varför just syfilis och gonorré har ökat, men det finns skäl som kan vara bidragande, säger Karin Sanner, överläkare och venereolog på i Akademiska Uppsala.

”Kan bli explosionsartat”

I Uppsala har man fått in fler fall av heterosexuella som fått syfilis, vilket oroar Sanner, men störst är ökningen fortfarande hos homosexuella män.

– Det är absolut en dramatisk ökning av både syfilis och gonorré. Samtidigt är det fortfarande relativt få personer som har det. Men det kan bli explosionsartat när det väl rullar på. Därför måste man börja fundera på hur det kommer att se ut om några år.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons