glas-fonster-kross
Inrikes

Våg av vandalism i Vellinge tros ha med uttråkade ungdomar att göra

Publicerad 8/11/2020
Annons

På bara lite mer än två månader har 30 anmälningar gjorts om vandalism på stadens skolor. På kommunen tror man att det har att göra med att de flesta tvingats stanna hemma under semestrarna på grund av pandemin.

Tina Larsen, Vellinges trygghet- och säkerhetsutvecklare, säger till Sydsvenskan att ökningen började redan några veckor innan skolavslutningarna i juni.

Då ungdomar träffas under pandemin är de många fler än i vanliga fall, säger hon och lägger till att grupptryck förmodligen är en avgörande faktor.

– Vi har inte haft så mycket fönsterkross, mer klotter och att man tar sönder saker på skolgårdarna. Det är det vi kämpar med nu.

Fördubbling jämfört med 2019

Enligt kommunpolisen Jörgen Sjåstad har 30 anmälningar gjorts under perioden 1 juni – 9 augusti. Det är mer än en fördubbling jämfört med samma period förra året.

– Skadegörelsen har ökat överlag, bland annat vandaliseringen av busskurer. Det är väl värt att titta på när vi sammanställer statistiken i höst, om man kan se någon coronainverkan på brottsligheten.

Skadegörelsen är både resurskrävande och kostar för kommunen.

Till hösten ska man med ett program försöka stärka barn och ungdomars känsla av ansvar för den egna skolan.

authorimage

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons