aldi mat affär butik

Foto: Donald Trung Quoc Don (Chữ Hán: 徵國單) – Wikimedia Commons

Ekonomi

Kraftigt höjda matpriser hos lågpriskedja – upp till 50 procent

Publicerad 4/6/2022
Annons

Från och med måndagen höjde den tyska kedjan Aldi Nord priserna på mat mellan 20 och 50 procent, vilket man hänvisar till kriget i Ukraina.

Priserna på livsmedel som kött, korv och smör kommer bli ”betydligt dyrare” enligt Florian Scholbeck, talesman för Aldi Nord, som trots vissa likheter inte ska förväxlas med Lidl. Detta rapporterar Dagens PS.

LÄS ÄVEN: LISTA: Här är maten som blivit dyrare

Ett exempel är smör vars pris väntas stiga med 30 procent. Kriget tros också kunna ge kortsiktiga flaskhalsar men med prishöjningarna försäkrar Scholbeck att de kommer att kunna leverera som vanligt och inga hyllor ska gapa tomma.

Han hänvisar till att priserna som Aldi måste betala sina leverantörer skjutit i höjden. Sedan starten av kriget ska inköpspriserna ha ökat till nivåer man aldrig tidigare skådat.

Ökade energikostnader

Samtidigt går den tyska detaljhandelsfederationen (HDE) ut och varnar för att priset på mat sannolikt kommer att fortsätta höjas under de kommande dagarna hos nästan alla stormarknader på grund av kriget men även ökade energikostnader.

Priserna i tyska livsmedelsbutiker har redan ökat med omkring fem procent sedan kriget bröt ut, och nu är det alltså dags för en andra våg.

LÄS ÄVEN: Kriget höjer matpriserna ytterligare

Prisökningarna drivs framför allt på av högre kostnader för djurfoder och konstgödsel samt energi.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons