hm-utpressning-feature

Foto: Polisen/HM Pressbild

Inrikes

”Kriget mot kapitalismen har börjat” – 61-åring fantiserade om ”kupp” genom terror mot H&M

Publicerad 9/20/2021
Annons

Åtal har väckts mot en 61-årig man bosatt i Stockholmsområdet för bland annat grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Det skriver Sveriges domstolar i ett pressmeddelande under måndagen.

Polisen fattade misstankar mot 61-åringen strax innan nyårshelgen 2019. De var då på jakt efter en annan man, som 61-åringen var god man för. När poliserna ringde på hemma hos 61-åringen med ett beslut om husrannsakan, påträffades bland annat vapen, ammunition och kemikalier i hans lägenhet. 61-åringen greps och begärdes häktad, men försattes på nyårsdagen förra året på fri fot igen.

Sedan dess har utredningen fortsatt, och nästan ett år efter att 61-åringen greps första gången begärdes han i december förra året åter häktad för brott. Denna gång biföll Södertörns tingsrätt åklagarens häktningsframställan. Mannen har omhäktats flera gånger och har nu suttit häktad i nästan nio månader.

”Världens främsta terrorist”

Förra veckan lämnade åklagaren så till slut in sin stämningsansökan. 61-åringen åtalas för grovt brott mot lagen om sprängämnesprekursorer, två fall av grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Förutom skjutvapen har 35 kilogram ammoniumnitrat, 7,5 kilogram kaliumnitrat, två liter aceton, fem liter svavelsyra och tre kilogram aluminiumpulver hittats hemma hos mannen. Det är kemikalier som åklagaren tror att 61-åringen tänkt använda för att bygga bomber och genomföra bombdåd.

I en spegling av 61-åringens hårddisk har polisens tekniker bland annat hittat textdokument där han verkar planera olika formar av attentat. I ett mer än tio år gammalt textdokument skriver han att han ska bli ”världens främsta terrorist genom tiderna”.

I polisförhör nekar 61-åringen emellertid till brott, och påpekar att han aldrig gjort allvar av ”projektfantasierna”, som han avfärdar dem som.

– Med tanke på att absolut inte har hänt någonting på 13 år, så måste jag väl vara världens sämsta terrorist, säger han.

Planerade ”kupp” mot H&M

Men i ett av dokumenten, som enligt polisen är av betydligt nyare datum, skriver 61-åringen emellertid under rubriken ”Om en kupp” att ”Kriget mot kapitalismen har börjat”. Han skissar därefter på en plan för att genom hot och terror tvinga H&M:s storägare, miljardären Stefan Persson, att betala en stor summa pengar till honom.

”Spräng och bränn för att skapa terror”, skriver han och planerar därefter för sprängdåd riktade mot bland annat en eller flera av klädjättens butiker. På så sätt ska Stefan Persson tvingas betala 150 miljoner kronor för att 61-åringen ska upphöra med terrordåden.

”Logik: Han är rik. Jag är fattig”, beskriver 61-åringen sina terrorplaner.

Faksimil

Listor på kända personer

I polisförhör säger 61-åringen att han är ”mycket politiskt intresserad”, men att han inte är engagerad i något politiskt parti. Det framgår emellertid tydligt att han är starkt missnöjd med Sveriges migrationspolitik.

I datorn har polisen påträffat namnlistor på kända personer, i synnerhet framträdande politker och journalister. Flera av dem pekas ut som ”SD-hatare”. En person 61-åringen visat särskilt intresse för är tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt, som han menar är en ”landsförrädare”.

I förhör hävdar emellertid 61-åringen att han inte haft något kriminellt uppsåt med att spara information om den förre statsministern. Istället ska det vara hans politiska intresse som drivit honom att samla namn på politiska personer.

– Därför att jag är nyfiken, säger han om uppgifterna i datorn.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
779Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons