is-kvinnor

IS-kvinnor genrebild. Foto: Ahmad al-Bahri/Syria Deeply

Inrikes

Krigsbrottsmisstänkta IS-kvinnor släppta på fri fot

Publicerad 9/7/2021
Annons

Två av de kvinnliga jihadister som igår flögs hem till Sverige av utrikesdepartementet misstänks för krigsbrott. Kvinnorna har under dagen varit anhållna av åklagare, men nu släppts på fri fot, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Två av de tre kvinnor som deltagit i Islamiska statens terror och som igår anlände till Arlanda flygplats anhölls efter ankomsten till Sverige misstänkta för krigsbrott. Förundersökningen leds av åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

LÄS MER: Ögonvittnet: IS-kvinnorna kördes till Arlandas lyxiga VIP-byggnad

Idag har emellertid de båda anhållna IS-kvinnorna släppts på fri fot igen.

”Skälet till besluten är en sammantagen bedömning av bevisläget och behovet av om det är nödvändigt för utredningarna att de är fortsatt frihetsberövade. Misstankarna mot bägge kvarstår och utredningarna fortsättaer”, skriver Åklagarmyndigheten i pressmeddelandet.

Hot mot ”säkerhet, lag och ordning”

De tre kvinnorna har de senaste två och ett halvt åren suttit inlåsta i det kurdiska al-Hol-lägret i norra Syrien, sedan Islamiska statens kalifat kollapsat. De tillhörde några av den muslimska terrorsektens mest hängivna anhängare.

Kvinnorna har utvisats till Sverige för att det kurdiska de facto-självstyret i norra Syrien bedömer att de utgör ett hot mot ”säkerhet, lag och ordning”, skriver Dagens Nyheter. De kurdiska myndigheterna vet att kvinnorna hade ett starkt samröre med IS, men har inte kunnat samla tillräckligt med bevis mot kvinnorna för att kunna åtala dem. Alla tre har utvisats från syriska Kurdistan på livstid och får aldrig mer återvända dit.

Två av de till Sverige utvisade kvinnorna är systrar som tidigare utvandrat från Sverige till Jordanien respektive Egypten. Den tredje är en kvinna som reste till Syrien 2013 för att ansluta sig till IS. Hon övergav i samband med flytten till Syrien sitt äldsta barn, som blev kvar i Sverige.

De tre jihadistkvinnorna har med sig två barn vardera, sammanlagt sex barn, tillbaka till Sverige.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons