Den skenande kriminaliteten sänker inte bara tryggheten och livskvaliteten, den får även tydliga ekonomiska konsekvenser för boende i områden som drabbas. Det visar en ny rapport från Mäklarsamfundet och en studie från Kungliga tekniska högskolan, KTH.

Enligt branschorganisationen Mäklarsamfundets undersökningar har trygghetsfrågorna blivit helt centrala för mäklarna och deras kunder, och inom mäklarbranschen är det ingen hemlighet att otrygghet påverkar såväl efterfrågan som priser.

Man hänvisar till KTH-forskning som visar att så kallade ”hot spots” med droghandel och skottlossning har en tydligt negativ påverkan på bostadsrättspriser. I dessa områden sjunker priserna med 1,5 procent för varje procentenhet förhöjd brottslighet.

– När vi rensar för andra faktorer, kan vi se en priseffekt på 10 procent om brottsligheten är hög jämfört med låg, säger Mats Wilhelmsson, professor i tillämpad finansiell ekonomi vid KTH, till SvD.

Med alla nya sprängningar och den stora uppmärksamheten kring dessa kan prispåverkan ha blivit ännu större än så, tillägger han.

Allmänna kommunikationer mindre attraktivt

Ett fynd som överraskar i Mäklarsamfundets undersökning är att det inte längre är lika önskvärt som förr att bostadsområdet ligger nära allmänna kommunikationer då dessa numera associeras med stök och otrygghet.

Enligt Wilhelmsson har man sett prisfall med 3-5 procent direkt efter en skjutning och effekten kan hänga kvar under halvårslånga mätperioder.

– Det kanske inte låter så mycket, men eftersom ett sådant prisfall kan beröra hela stadsdelar handlar det om väldiga belopp. Den här typen av studier är ett sätt att visa på konsekvenserna också för samhället i stort, framhåller han.