Sedan tidigare får inte polisen delta i Uppsala Pride och nu portar man även Kriminalvården. Som skäl anges att myndigheten tillsammans med polisen verkställer utvisningsbeslut av bland andra hbtq-personer.

Den 16 september hålls Uppsala Pride och RFSL Uppsala har som policy att partipolitik, vinstintressen, religiöst vinklade budskap och polis inte är tillåtet. Nu får inte heller Kriminalvården vara med då man anser att myndigheten kan kopplas till polisen.

LÄS ÄVEN: Försvarsmakten: Pride viktigare än någonsin

– Vi blir besvikna för vi är några kollegor hade gärna företrätt Kriminalvården. Men vi respekterar förstås RFSL:s beslut, även om vi inte förstår det, säger Fredrik Düricher, kriminalvårdare på häktet i Uppsala, till statstelevisionen.

”Stark ångest”

Enligt RFSL Uppsalas ordförande Ceres Haglund vet man ”att en betydande andel av våra besökare inte är bekväma med polisen av olika anledningar”.

En av anledningarna ska vara att Kriminalvården tillsammans med polisen upprätthåller lagen och utvisar personer som inte har rätt att vistas i Sverige.

”Polisen och Kriminalvården är därför kopplade till stark ångest för våra deltagare, även de som inte fått avslag än”, påstår Ceres Haglund.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan firar Pride med hbtq-teologi och dragqueens